ZASTARJELI SUSTAV

HSLS traži restrukturiranje MUP-a

30.08.2016 u 13:20

Bionic
Reading

Restrukturiranje Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), izgradnja još barem pet policijskih postaja na području Zagreba, izrada nove strategije prevencije kriminaliteta te novog zakona o video nadzoru, neki su od prijedloga koje je u utorak na konferenciji za novinare predstavio kandidat HSLS-a u II. izbornoj jedinici na listi HDZ-a i HSLS-a Dario Hrebak

Hrebak je ustvrdio da je, usprkos tome što se dvije trećine svih kaznenih djela u Hrvatskoj dogodi u Zagrebu, a od toga jedna trećina najtežih djela, Zagreb jedan od sigurnijih gradova Europe.

"Kada bi uspoređivali Zagreb s nekim drugim europskim gradovima slične veličine, primjerice Kopenhagenom, Stuttgartom i Amsterdamom, vidi se da su podaci što se tiče ubojstava kao najtežeg oblika kaznenog djela poražavajući u odnosu na Zagreb", kazao je Hrebak, dodavši da na tome ne treba stati.

Smatra da Zagreb mora potaknuti novo formiranje, restrukturiranje Ministarstva unutarnjih poslova (MUP-a) s posebnim osvrtom na Zagreb.

Naglasio je da je sustav MUP-a i Policijske uprave zagrebačke (PUZ) datira još iz devedesetih i da je zastario te da prema službenim podacima Zagrebu nedostaje više od 800 policijskih službenika.

Hrebak je poražavajućim ocijenio to što se na području Zagreba u zadnjih dvadeset godina nije izgradila niti jedna policijska postaja, navevši da prema svim stručnim podacima nedostaje barem pet policijskih postaja. Najavio je da će se, ukoliko uđe u Sabor na parlamentarnim izborima 11. rujna zalagati da se izgrade policijske postaje na Peščenici, Podsusedu, Trešnjevci, Stenjevcu i Vrapču.

Zalaže se i za izradu nove strategije prevencije kriminaliteta u lokalnoj zajednici. Nužnom je ocijenio i izradu novog zakona o gradskom i općinskom komunalnom redarstvu gdje bi, kaže, ujedinili sve komunalne i prometne redare i kontrolore u javnim prijevozima te im omogućili dodatne ovlasti koje nemaju sada - utvrđivanje identiteta i zadržavanje osoba kako bi pomogli policijskim službenicima da sprečavaju sitnija ili manja kaznena djela.

Hrebak je potrebnom ocijenio izradu novog zakona o video nadzoru na javnim površinama i radnim mjestima jer, naglasio je, nije dobro da se na radnim mjestima snima i nadzire građane. "Nismo protiv video nadzora, on je potreban. Ako se to mora raditi, onda se mora ograničiti zakonom da se poštuju određena prava ljudi koji rade, ali i onih koji se snimaju na površinama", poručio je Hrebak.

Gradski zastupnik HSLS-a Alen Ostojić podsjetio je da je prošle godine Zagreb posjetilo milijun turista, dok ga je ove godine samo do srpnja posjetilo više od toga. Navevši da je prošle godine bilo 227 kaznenih djela na štetu turista, a u prvih sedam mjeseci ove godine 87, uglavnom krađa, istaknuo je da je nova inicijativa HSLS-a turistička policija u Zagrebu.