DIJASPORA U OHIJU

Hrvatu koji je prevario Hrvate 14 godina zatvora

27.11.2012 u 12:51

Bionic
Reading

Jedna od najvećih propasti neke kreditne štedionice u SAD-u, u koju su umiješana i neka donedavno ugledna imena hrvatske iseljeničke zajednice, dobila je svoj konačni sudski epilog. Predsjednik Hrvatske savezne kreditne zadruge Svetog Pavla (Saint Paul Croatian Federal Credit Union) iz savezne države Ohio Anthony Raguz (52) osuđen je za svoje malverzacije na čak 14 godina zatvora, a žrtvama - prevarenim štedišama zadruge - morat će vratiti 71,5 milijuna dolara. I sve to premda se izjasnio krivim, te surađivao s pravosudnim vlastima u raspetljavanju velike afere, javlja Dalmacija News

Raguz je bio glavni operativac hrvatske štedionice čije je sjedište u gradu Eastlakeu, a sada je proglašen krivim za bankovnu prijevaru, pranje novca i korupciju, javlja Dalmacija News. Prema optužnici, između 2000. i 2010. izdao je za oko 300 vlasnika računa u zadruzi više od tisuću nezakonitih zajmova vrijednih 70 milijuna dolara. Krediti su se davali bez ikakvog jamstva, ali su se u izvješćima slanim National Credit Union Administration predstavljali kao osigurani. Također, Raguz je odobravao stotine zajmova članovima zadruge koji nisu imali nikakve imovine, prihoda, pa ni zaposlenja, i pritom primio ukupno oko pola milijuna dolara mita da bi sve prikazao urednim. Osim toga, nezakonito zarađeni novac 'oprao' je izdavanjem čekova u vrijednosti većoj od 370 tisuća dolara, plativih kompaniji The Vanguard Group.

Kad je uhićen, Raguz je svojim iskazima u istrazi doveo do podizanja optužnica protiv više od 20 ljudi umiješanih u skandal, no to mu nije pomoglo. Njegovi odvjetnici su na suđenju tvrdili da je on samo htio ostvariti zaradu za zadrugu preko kamata na kredite, no ušao je u zatvoreni krug loših i nenaplativih kredita. Na suđenju nije ni jednom negirao da su ga primatelji kredita podmićivali.

Afera s hrvatskom štednom zadrugom u Ohiu izbila je početkom 2010., kad je otkrivena masovna prijevara zbog koje je ta ustanova naših iseljenika pretrpjela štetu od oko 170 milijuna dolara. U travnju 2010. Nacionalna uprava kreditnih zadruga likvidirala je zbog takvih gubitaka CFCU. Optužnice su podignute u ožujku 2011., da bi sada napokon bio osuđen i prvooptuženi Raguz.

Osim njemu, dosad je izrečeno još nekoliko presuda, najveću kaznu od 18 godina zatvora dobio je stanoviti Koljo Nikolovski, koji je Raguzu platio 100 tisuća dolara mita da bi od CFCU-a dobio u nekoliko navrata 5,6 milijuna dolara kredita koje nikad nije vratio. Inače, Nikolovskog su makedonski mediji svojedobno spominjali kao vođu jednog od skopskih mafijaških klanova protiv kojega su Amerikanci pokrenuli istragu i zbog pranja novca.

Hrvatska kreditna zadruga Svetog Pavla smještena je u Eastlakeu u američkoj saveznoj državi Ohio, a osnovala ju je u jeku Drugog svjetskog rata 1943. mjesna hrvatska crkva koja nosi ime istog sveca. Štedionica je do gašenja djelovala u crkvenim prostorima, a sam Anthony Raguz je bio ugledni župljanin i član financijskog odbora crkve naših iseljenika. U trenutku kad je nacionalna administracija u travnju prošle godine likvidirala, štedionica je imala više od 250 milijuna dolara aktive i 5400 članova. Likvidacija je dovela do gubitka od 170 milijuna dolara iz zajedničkog osiguravajućeg fonda.