podrhtavanje tla

Potresi na riječkom području uznemirili građane: Nismo spavali pola noći

09.08.2017 u 07:22

Bionic
Reading

Serija umjereno jakih potresa mogla se osjetiti na širem području Rijeke u utorak i u noći na srijedu, a jedan se mogao osjetiti i na Pelješcu

Prema podacima seizmološke službe Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu i Europsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), potresi su bili magnitude od 2,2 do 3,7 stupnjeva prema Richteru, dok se u okolini osjećao intenzitetom od IV do V stupnjeva  Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

Prvo je jučer oko 11.35, potres magnitude 3,4 prema Richteru pogodio područje Jadranova. Zatim je, navečer, nešto prije 22h, područje tri kilometra jugoistočno od Omišlja pogodio je potres magnitude 3,3 stupnja prema Richteru. Oko dva sata ujutro, dva kilometra sjeverno od Selca udario je potres magnitude 2,9 stupnjeva, a zasad posljednji u nizu, magnitude 2,2 stupnja, pogodio je područje oko jedan kilometar jugoistočno od Crikvenice oko 6.15 sati.

Građani i turisti s tog područja uznemireni su potresima, iako srećom nema nikakvih informacija o materijalnoj šteti, a mnogi se nisu ni naspavali.

'Bilo je nekoliko jačih potresa, a između njih su bila slabija podrhtavanja uz tutnjavu. Grdo je bilo, ovdje se to jače osjeti nego u Zagrebu. Pola noći uopće nismo spavali', rekla nam je Zagrepčanka Vlatka koja s obitelji godišnji odmor provodi na tom području. Kaže kako ni domaći ne pamte ovakvu seriju potresa te da su neki od njih noć proveli spavajući na terasama.

Iz prikupljenih podataka vidljivo je da je Hrvatsku u nešto više od 24 sata pogodilo pet umjereno jakih potresa, osim navedenih na riječkom području, jedan magnitude 3,3 stupnja pogodio je Pelješac u utorak, nešto poslije 3 sata u noći.

Nakon ovih umjereno jakih potresa, navodi seizmološka služba PMF-a, uslijedio je još i niz slabijih podrhtavanja.