JOSEPH DAUL

Hrvatsku ništa ne bi trebalo spriječiti da uđe u EU

09.01.2009 u 16:43

Bionic
Reading

Hrvatska će nastaviti s prihvaćanjem pravne stečevine Europske unije i ništa je ne bi trebalo spriječiti da ostvari svoje ambicije i postane članicom EU-a, izjavio je u petak u Zagrebu Joseph Daul, potpredsjednik Europskog parlamenta (EP) i predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke u EP-u, nakon sastanka s premijerom Ivom Sanaderom

'Siguran sam da ćete nastaviti s daljnjim usvajanjem pravne stečevine EU-a i da ćete i dalje funkcionirati onako kako funkcionirate već sada, a to znači kao prava europska zemlja', rekao je Daul na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom.

Iako je Hrvatska izgubila oko šest mjeseci što se tiče otvaranja pregovaračkih poglavlja, 'ako se stvari nastave ovako kako su se do sada događale, ne znam što bi vas moglo spriječiti u ostvarenju vaših ambicija da uđete u Uniju', kazao je.

Premijer Sanader je ocijenio 'ohrabrujućim' Daulov posjet na početku godine u kojoj Hrvatska želi završiti pregovore s EU-om.
'Hrvatska vlada spremna je odraditi sve ono što pred nama još stoji da uskladimo naše zakonodavstvo s Europskom unijom, s acquis communautaireom, da se završe reforme koje smo započeli', rekao je Sanader.

Na pitanje novinara da komentira izjavu talijanskog ministra vanjskih poslova Franca Frattinija, koji je rekao u četvrtak u Pragu da Hrvatska treba biti fleksibilnija u postizanju dogovora sa Slovenijom oko granice, Sanader je odgovorio da je uvjeren da ministar Frattini nije upoznat sa svim detaljima i da je općenito rekao da obje strane moraju pokazati fleksibilnost.

'Mi smo vrlo fleksibilni i rekli smo da smo spremni potpisati izjavu da nijedan hrvatski dokument neće prejudicirati granicu sa Slovenijom. To je ta fleksibilnost o kojoj Frattini govori i mi smo na to spremni', ustvrdio je.

Komentirajući pad potpore hrvatskih građana za ulazak RH u Uniju u posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja, Sanader je rekao da će na referendumu na kojemu će hrvatski građani odlučivati o ulasku Hrvatske u Europsku uniju potpora biti veća od 60 posto.

'Siguran sam da se svaki problem na koji Hrvatska naiđe negativno odrazi na ispitivanje i to je logično i sasvim očekivano, ali u opredijeljenost hrvatskih građana prema EU uopće ne sumnjam i siguran sam da će, kada dođe dan referenduma, rezultat biti daleko iznad 60 posto', istaknuo je Sanader.