KOVAČ ZA DIE PRESSE

Hrvatskoj je potrebna psihoterapija oko nacionalne prošlosti

08.04.2016 u 11:52

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač dao je intervju za austrijski konzervativni dnevnik Die Presse u kojemu je otkrio kako je bila njegova ideja održati sastanak o balkanskoj ruti u Beču koji je rezultirao njezinim zatvaranjem, komentirao oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju te poručio da Hrvatskoj u vezi njezine prošlosti treba psihoterapija

'Ta je presuda na prvoj instanci naravno šokantna te uvreda žrtvama i njihovim obiteljima. Tim će se oslobađanjem diljem svijeta ohrabriti sve one koji se bave ratnim huškanjem, podržavaju etničko čišćenje i aktivno podržavaju politiku prekoračenja međunarodno priznatih državnih granica', izjavio je hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač odgovarajući na pitanje o skandaloznoj presudi Haaškog tribunala u slučaju Vojislava Šešelja. Kovač je dao intervju za austrijski Die Presse koji je objavljen pod naslovom 'Hrvatskoj treba psihoterapija', u kojemu je još naglasio da odluka Haaga ne potiče Srbiju na suočavanje sa svojom prošlošću.

Na pitanje zašto Hrvatska blokira ulazak Srbije u EU, Kovač je odgovorio da su to besmislice: 'Hrvatska nikome ne prijeti. Hrvatska želi kao članica Europske unije pomoći.' Kovač smatra da je potreban zdrav i razumna osnova za suradnju sa Srbijom te je izjavio da želi da dvije države imaju prijateljske odnose poput Njemačke i Francuske.

Na inzistiranje novinara još jednom je potvrdio da Hrvatska ne blokira Srbiju u procesu pregovora s EU-om nego da traži punu suradnju s Haagom te to da se u Srbiji moraju poštovati prava manjina, uključujući i hrvatsku.

Druga tema intervjua bila je izbjeglička kriza, u vezi čega je Kovač otkrio da je bečki sastanak o zatvaranju balkanske rute bila njegova ideja koju je u Amsterdamu predložio austrijskom inoministru Sebastianu Kurzu, koji je onda to i realizirao: 'Organizaciju ove konferencije prepustili smo našim austrijskim prijateljima.' Kovač ističe da je suradnja država na balkanskoj ruti bila u interesu EU-a i Njemačke, unatoč kritikama kancelarke Angele Merkel, te izražava žaljenje zbog toga što i Grčka nije bila odmah uključena, pa poziva da joj se pomogne. 'Europa se suočava s tri velika izazova: dužničkom krizom, migrantskom krizom i britanskim referendumom. Dva od ta izazova se odnose na Grčku.'

EU je opisao kao sudbinsku zajednicu, na što je izbjeglička kriza još jednom ukazala: 'Dugoročno sam optimist što se tiče Unije.' Naglasio je da veće i moćnije države imaju i veću odgovornost za budućnost EU-a.

'Osjećate li se ugodno kao dio vlade u kojoj je ministar kulture Zlatko Hasanbegović, za kojega Centar Simon Wiesenthal smatra da umanjuje zločine ustaškog režima i prezire antifašiste', zanimalo je novinara Die Presse. Kovač kaže da u Hrvatskoj tek treba strukturirano provesti suočavanje s prošlošću za vrijeme Drugog svjetskog rata i komunizma, no zapravo je izbjegao direktno se očitovati o Hasanbegoviću. Kovač se složio s konstatacijom da je Hrvatska zarobljena u svojoj prošlosti te da hrvatsku totalitarnu prošlost treba otvoreno prodiskutirati. 'Hrvatskoj je potrebna dobro osmišljena, strukturirana i otvorena psihoterapijska sesija u kojoj će se svi u našoj zemlji moći izraziti o svojoj prošlosti, ako to žele. Nakon jedne takve strukturirane debate stvari će biti bolje i onda se možemo okrenuti budućnosti', rekao je ministar vanjskih poslova Kovač.

Zaključio je konstatacijom da bi Hrvatska, nakon što prođe svoju psihoterapiju, mogla pozvati i susjedne zemlje na razgovore o zajedničkoj prošlosti.

Kovač u HAZU: Pratimo predizbornu kampanju u Srbiji

‘Formalno pregovore sa Srbijom o članstvu vodi Europska komisija, a mi smo dakle kao ćlanica u kontaktu s EK i mi od EK očekujemo da se očituje kako misli ove kriterije ugraditi u pregovaračka mjerila. Riječ je o zakonu u Srbiji koji omogućava da budu neka vrsta suca za ratne zločine na području cijele bivše Jugoslavije, što nam je neprihvatljivo. Isto tako, znamo da treba potpuno surađivati s Haškim sudom, to se podrazumijeva, Tu je i zaštita manjina, hrvatske nacionalne manjine. Očekujemo da se zbog suradnje Srbije i Hrvatske kao članice EU to implementira. Mi trenutno pratimo izbornu kampanju u Srbiji, a pregovore vodi EK te očekujemo da takve razgovore sa Srbijom vodi EK. Mi želimo sa Srbijom imati zdrave, dobrosusjedske odnose, no treba riješiti probleme ratnog naslijeđa.’, rekao je Miro Kovač, dodajući kako planira nakon izbora u Srbiji otići tamo u posjet. Izrazio je i podršku europskom putu BiH, obraćajući se novinarima nakon skupa ‘Hrvatska kao sjecište srednje i jugoistočne Europe’, održanog jutros u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.