TRAŽI SE REGISTAR

Hrvatsko društvo lobista: Petrović nije naš član

11.05.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Hrvatsko društvo lobista pozvalo je u srijedu na važnost regulacije zagovaranja interesa, te uvođenje javnog registra u kojem će svi oni koji žele utjecati na odluke tijela javne vlasti morati biti registrirani, kao legitimni predstavnici različitih interesnih skupina koje mogu i trebaju djelovati u demokratskom procesu odlučivanja što je definirano i hrvatskim Ustavom. Lobisti su poziv uputili zbog, kako navode u priopćenju, 'medijskih napisa i događaja zadnjih mjeseci koji su vezani uz posao lobiranja u Republici Hrvatskoj'

'Lobiranje u Hrvatskoj treba profesionalizirati i legitimizirati jer isto će se uvijek ionako odvijati, a stvaranjem pravnog okvira za obavljanje ovog posla unaprijedit ćemo kvalitetu javnog diskursa, uvesti veću transparentnost i omogućiti organizirano artikuliranje mišljenja kroz definirani proces', priopćio je Natko Vlahović, predsjednik Hrvatskog društva lobista.

O 'lobistima' koji se spominju u medijima nemamo saznanja da su isti registrirani kao lobisti, a niti su članovi Hrvatskog društva lobista, ističe Vlahović.

Podsjetimo, tjednik Nacional u najnovijem broju tvrdi da je lobist mađarskog MOL-a Josip Petrović plaćao usluge savjetovanja tvrtki u vlasništvu Karamarkove supruge Ane Karamarko.

Hrvatsko društvo lobista se od 2008. godine zalaže za donošenje propisa u skladu s najvišom europskom praksom i principima koji su već usvojeni i primjenjuju se u institucijama Europske unije.