popis opreme

Hrvatski vatrogasci spremni za požarnu sezonu; na terenu 226 kamera

11.06.2024 u 15:10

Bionic
Reading

Hrvatski vatrogasci spremni su za ovogodišnju vatrogasnu sezonu, na terenu imaju 226 kamera, dobit će 78 novih vozila za šumske požare, 34 cisterne, 149 pick up vozila i 10.250 kompleta opreme za šumske požare, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare u Divuljama

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković najavio je da će ove godine na 41 mjesto biti postavljene 82 kamere pa će na području cijele zemlje biti više od 226 instaliranih kamera, preko kojih će pratiti stanje na terenu i moći pravovremeno reagirati. U operativnoj spremnosti i mobilnosti vatrogasnog sustava trebalo bi pomoći i razmještanje vatrogasnih cisterni.

"Ljeto nam dolazi, turisti su tu, cijeli sustav je spreman za sezonu. Ovo mi je 13. sezona koju vodim, a sada su sustav i sinergija svih sudionika dignuti na višu razinu. Radi što kraćeg vremena dolaska na intervenciju ove ćemo godine nadzirati vjetroelektrane i po prvi put solarne elektrane", kaže Tucaković.

Potpisani su novi ugovori o nabavi 78 vozila za šumske požare, a prošli su i na natječaju na kojem su dobili 31 milijun eura, od čega će nabaviti 149 pick up vozila s nadogradnjom, 34 vatrogasne cisterne i 10.250 kompleta opreme za šumske požare za vatrogasce.

Za ovu protupožarnu sezonu su aktivirane sve vatrogasne snage - do 5000 vatrogasaca iz JVP-ova i DVD-ova, te ispomoć od dodatna 92 vatrogasca u redovnim dislokacijama s kontinenta u priobalje.

Uz to će na područje priobalja preventivno dovesti 27 vatrogasnih vozila​, iz robnih zaliha dislocirat​i 20 vozila​, a imaju spremno pet kanadera, šest air tractora, helikopter, brodice iz sustava Ministarstva obrane i jednu bezposadnu letjelicu koja će se uključivati tamo gdje kamere ne pokrivaju teren.

"Odrađena je dodatna priprema, a treba naglasiti preventivni dio, puno opreza i dobrog ponašanja. Ni u kom slučaju ne paliti vatru, a ako požar izbije odmah treba nazvati vatrogasce", dodao je Tucaković i potvrdio da je sezonskim vatrogascima podignuta naknada na 660 eura.

Konferencija je ujedno bila najava međuresorne vježbe SIGURNOST 24, koja će se 12. lipnja održati na Rabu i 14. lipnja u Varaždinu.​

sve osim nogometa

Učitavanje...