ZAKONSKI PRIJEDLOG

Hrvatski sabor o studentskom radu na kojem se godišnje zaradi više od milijardu kuna

19.06.2018 u 07:43

Bionic
Reading

Hrvatski sabor počinje raspravom o zakonskom prijedlogu o obavljanju studentskih poslova, a pred zastupnicima će se naći i izvještaji o radu obveznih mirovinskih fondova u 2017.

Zakonom o studentskim poslovima, koji je predložila Vlada, svim će se hrvatskim studentima, neovisno imaju li redovni ili izvanredni status, omogućiti rad preko studentskih ugovora. Zakon detaljno definira njihova prava, kao i obveze naručitelja posla i posrednika, uvodi inspekcijski nadzor kako bi se spriječile moguće zlouporabe, javlja HRT.

Na studentskim poslovima godišnje se, naime, zaradi više od milijardu kuna. Važno je urediti ta pitanja jer ima jako puno studenta koji, da bi mogli studirati, rade preko student servisa, objasnila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, napominjući kako novi zakon uređuje područje sada uređeno zastarjelim pravilnikom iz 1996. godine.

  • +12
Ministrica Blaženka Divjak u OŠ Ivana Cankara u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Pred zastupnicima će se naći i izvještaji o radu obveznih mirovinskih fondova u 2017. kojima upravljaju ERSTE, Raiffeisen, AZ i PBZ Croatia osiguranje. Obvezni mirovinski fondovi upravljali su lani imovinom preko 91 milijardu kuna, a svojim su članovima ostvarili prinose od 4,57 posto u fondovima kategorije A, nešto preko tri posto u fondovima kategorije B te 6,1 posto u fondovima kategorije C. U prošloj godini mirovinski su fondovi sudjelovali u nekoliko dokapitalizacija, a dosad su u dionice hrvatskih društava uložili preko 9 milijardi kuna. Kad je riječ o zaradi, ona je u 2017.  iznosila preko 2,7 milijardi kuna za sva tri fonda, najviše u B kao najvećem. Krajem prošle godine u obveznim mirovinskim fondovima nalazilo se preko 1,8 milijuna članova, najviše u fondu B.