DAN ŽENA

Hrvatski političari u natjecanju samohvalom i dijeljenjem ruža

08.03.2015 u 19:35

Bionic
Reading

Osmi mart, Međunarodni dan žena, hrvatski političari i stranke iskoristili su za prigodno dijeljenje cvijeća, hvaljenje vlastite prosvijećenosti kada je riječ o ravnopravnosti žena te neizbježne predizborne najave

Predsjednik SDP-a i hrvatske vlade Zoran Milanović u nedjelju se, u povodu Dana žena, u Jakovlju susreo s članicama stranačkog Foruma žena i podsjetio da se u Hrvatskoj taj praznik u jednom trenutku prestao slaviti. 'Oni koji Dan žena danas čestitaju, tada su se pravili da tog praznika nikad nije bilo', rekao je Milanović.

Čestitajući kolegicama Milanović je podsjetio da je SDP u prijedlogu izmjena izbornog zakona predvidio odredbu po kojoj će se diskvalificirati liste za parlamentarne izbore koje ne budu poštovale tzv. žensku kvotu, odnosno one bez najmanje 40 posto kandidata podzastupljenog spola.

'Neke stvari se mogu promijeniti samo silom zakona. To nije teror većine nad manjinom, nego pritisak dobra protiv nečega što možda nije zlo, ali je naprosto konzervativno, zastalo u mjestu i ne želi razgovarati argumentima', rekao je Milanović. Istaknuo je da većinu studenata na svim sveučilištima čine žene, a uvjeren je da će se ta činjenica uskoro preliti na položaj i utjecaj žena u struci, kakav sam zakon ne bi mogao osigurati. 'Tako se stječe stvarna ravnopravnost, ne kvotom', ocijenio je Milanović i obrazložio da je ženska kvota u izbornom zakonu samo 'premošćivanje' do trenutka kada će se ostvariti takva, istinska ravnopravnost. Naglasio je da SDP na listama poštuje žensku kvotu, ali i priznao da se ta činjenica ne vidi u sastavu Vlade, u kojoj je samo jedna ministrica iz SDP-ovih redova.

Ističe, međutim, kako su stotine žena na položajima u ministarstvima. 'To je ešalon koji javnost ne vidi, ali koji valja kao valjak, radi, pritišće i inicira', kazao je Milanović. Ponovio je da se SDP u pitanjima obitelji i reprodukcije zalaže za pravo žene na izbor, ocijenivši da je to jedna od stvari na kojima se umjetno pokušavaju izazvati podjele u društvu. Uvjeren je da većina hrvatskih građana ne dopušta da im se ulazi u intimni prostor i definiraju detalji obiteljskog života. 'Koliko god nas neki željeli isposvađati, govore o drugom, trećem ili četvrtom domovinskom ratu, u nizu malih sredina u Hrvatskoj, sela ako hoćete, nailazim i vidim samo takve normalne male ljude, koji samo hoće normalno živjeti', rekao je predsjednik SDP-a.

I predsjednica Foruma žena SDP-a Gordana Sobol podsjetila je da 'Hrvatska pamti godine kada 8. ožujka nije bio poželjan datum' te naglasila kako SDP od Dana žena nikada nije bježao. 'Žena u politici ima, samo se moramo same izgurati, jer nas neće nitko drugi pogurati', poručila je.

Hrvatski laburisti dijelili kruh i ruže za Dan žena

Članovi Hrvatskih laburista - Stranke rada u nedjelju su na Međunarodni dan žena na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića građankama i građanima dijelili kruh i ruže. Tom akcijom pod sloganom 'Kruha i ruža' Hrvatski laburisti, kako ističu, traže ravnopravnost žena i muškaraca kroz jednake plaće za jednak rad, ali i dostojanstvo i poštovanje te omogućavanje zadovoljenja svih ljudskih potreba, ne samo onih osnovnih životnih, nego i potreba za odmorom, hobijima, prijateljstvima, glazbom i umjetnosti 'koji nas ispunjavaju i upotpunjuju'.

Članica Hrvatskih laburista Anamarija Stanić Hini je izjavila da su laburisti tom akcijom na Dan žena htjeli upozoriti na položaj žena u društvu. 'Znamo da žene zarađuju manje, da smo i dalje u podređenoj poziciji. Koliko god mi šutjeli o tome, muškarci su ti koji određuju pravila', rekla je Stanić dodavši da akcijom žele iskazati i ljepotu žena, jer dijele ruže, a na drugi način žele 'osvijestiti' ljude da su žene sastavni dio društva. Na štand na kojemu dijele kruh i ruže, u velikom broju dolaze muškarci, kazala je Stanić, istaknuvši da dijeleći kruh žele istaknuti da je to osnovna hrana, jer 'danas smo, nažalost, svi u takvoj situaciji da ne živimo baš najbolje'. 'Bilo nam je patetično da dijelimo samo ruže. Htjeli smo napraviti nešto i dobro i lijepo', poručila je Stanić.

Predsjednica Grabar-Kitarović čestitala Međunarodni dan žena

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je u nedjelju Međunarodni dan žena poručivši da, unatoč dobroj zakonskoj regulativi koja štiti prava žena, u Hrvatskoj još uvijek ima problema u ostvarivanju tih prava te je na svim razinama odgoja i javne kulture potrebno trajno osnaživati svijest o dostojanstvu žene kao osobe.

'Svim hrvatskim ženama od srca čestitam Međunarodni dan žena i želim obilje ljubavi njihovih bližnjih', stoji u čestitki Grabar-Kitarović koja podsjeća da se na Međunarodni dan žena sjećamo prvoga prosvjeda američkih žena za veća radna i socijalna prava, održanog 8. ožujka 1857. 'Brojni pokreti od tada do danas promiču prava i ravnopravnost žena, koje su, nažalost, unatoč tomu, u mnogim dijelovima svijeta još marginalizirane i neravnopravne', navodi Grabar-Kitarović. Hrvatska, ističe predsjednica, pripada zemljama u kojima su prava žena zakonski visoko zaštićena.

'Otvorene su nam brojne mogućnosti afirmacije i emancipacije, ali još je mnogo problema u ostvarivanju naših prava. Dapače, nerijetko smo kao žene izložene raznim oblicima nasilja i iskorištavanja. To pokazuje da nije dovoljno poboljšavati zakonsku regulativu – potrebno je na svim razinama odgoja i javne kulture trajno osnaživati svijest o dostojanstvu žene kao osobe', poručuje hrvatska predsjednica. Tada ćemo, ističe Grabar-Kitarović u čestitki u povodu Međunarodnog dana žena, sukladno svojim željama i mogućnostima, u punoj mjeri moći ostvarivati sve svoje životne uloge i sva svoja ljudska prava.


HNS se prisjetio sestara Baković

Predstavnice Ženske inicijative Gradskog odbora HNS-a Zagreba obilježile su u petak Međunarodni dan žena polaganjem cvijeća na biste antifašistkinja sestara Baković, koje je 1941. godine pogubio ustaški režim. Naglasivši važnost te tradicije, članica Predsjedništva HNS-a i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš istaknula je da u skladu s njom HNS-ovke uoči Međunarodnog dana žena, koji se obilježava 8. ožujka, polažu cvijeće na spomenik sestrama Baković. 'To je lijepa tradicija pokrenuta prije par godina, uvijek je ugodno doći tu i sjetiti se žena koje su svoje živote, rad i trud utkale u ono što imamo danas', istaknula je Mrak Taritaš.

Rajka i Zdenka Baković bile su zagrebačke ilegalke, a njihova obiteljska trafika u Nikolićevoj ulici bila je mjesto za vezu ilegalaca na početku Drugog svjetskog rata. Rajka Baković imala je 21 godinu, a Zdenka je bila tri godine starija kada su u prosincu 1941. uhapšene u svom stanu u Gundulićevoj ulici i smaknute.

Međunarodni dan žena ustanovljen je 1910. godine, na prvoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu, na prijedlog poznate njemačke revolucionarke Clare Zetkin.

Bandić dijelio ruže i najavio osnivanje stranke

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u nedjelju je, na Međunarodni dan žena, u svojoj udruzi u Praškoj ulici Zagrepčankama dijelio ruže, a novinarima najavio da će ovog mjeseca osnovati stranku te da to 'stoji 100 posto'. Novinarima je poručio da se 'strpe malo i bit će sve u redu'. Upitan koliko je isplativo ići na prijevremene izbore za zagrebačkog gradonačelnika, koji su skupi, a ako ih on i teoretski dobije a ne može biti gradonačelnik, opet ćemo dobiti zamjenice ili zamjenike, Bandić je odgovorio: 'Polako, nemojte šlogati (gatati) izbore.'

'Tko je rekao o izborima, polako, sve u redu. Nemojte trčati pred rudu, nije dobro trčati pred rudu, udari vas ruda po glavi. Polako, sve ima svoje vrijeme', dodao je.
Upitan tko mu se više učlanjuje u Udrugu Milana Bandića, žene ili muškarci, te kako trenutno stoje statistički, Bandić je rekao da ih je sada negdje preko 5000, a više je žena, što je i logično jer je i na svim njihovim listama u Gradskoj skupštini više žena, pa se onda to prati i ovdje.

'Žene su inače, što se mene tiče, bolji suradnici i partneri, ustrajnije, djelotvornije, efikasnije i ozbiljnije od muškaraca, osim kad sam ja u pitanju', rekao je. Istaknuo je da 'nema gluplje stvari nego propisati kvotu žena' jer se to u svijesti čovjeka koji sastavlja listu i vodi politiku, podrazumijeva. 'Ako vas netko natjera da namjerno radite kvote ženske, onda je to bedastoća, to mora izići iz vašeg političkog habitusa. Mi smo na zadnjim izborima u petom mjesecu 2013. to napravili bez zakona i bez naredbi. To ili imate u sebi ili nemate, kao i sve drugo', istaknuo je.

Upitan kako komentira što je sinoć 40 ljudi na Peščenici istupilo iz SDP-a i došlo kod njega, Bandić je odgovorio da ne gleda on tko je sve pristupio. 'Ja vam moram reći da ne dvojim da mi nećemo za dva mjeseca napraviti najorganiziraniju organizaciju i stranku u gradu Zagrebu od svih stranaka koje djeluju u gradu Zagrebu', poručio je Bandić te dodao da se nakon toga šire i u cijelu Hrvatsku.

Na pitanje koliko mu je ozbiljna protivnica ministrica graditeljstva i predsjednica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak Taritaš, koja je najavila kandidaturu za zagrebačku gradonačelnicu, Bandić je odgovorio da je 'ona jedna fina gospođa'. 'Dobro smo surađivali, želim joj sve dobro', poručio je.
Upitan kako komentira što je danas u njegovoj udruzi puno žena, ali nema njegove zamjenice Sandre Švaljek, Bandić je odgovorio: 'Sandra radi, ona je u funkciji gradonačelnika, obnaša posao gradonačelnika.'

'I molim vas lijepo - sve najbolje o mojim zamjenicama - i o Vesni Kusin koja je ovdje došla i Sandri Švaljek koja negdje radi nešto', istaknuo je Bandić.
Upitan je li je pozvao, Bandić je rekao da su sve građane pozvali te da ovdje on nije slao poziv. 'Mi smo pozvali proglasom, odnosno pozivom da dođu svi koji to žele, sve dame. Petnaest godina zaredom to radimo, ovoga puta specifično ovdje u Praškoj, inače smo bili na tržnicama, trgovima, Gradska, Mala kavana, Jelačić plac i tako dalje. Poslije ćemo otići i na Jelačić plac i podijeliti ruže', rekao je dodajući da će njihovi aktivisti sugrađankama podijeliti osam tisuća ruža. Bandić je poručio da 'svim Zagrepčankama čestita 8. mart'.