ANALITIČARI O POBUNI BRANITELJA

Hrvatski branitelji preko HDZ-a čuvaju povlastice

22.04.2010 u 13:30

Bionic
Reading

Rezanje braniteljskih prava izazvalo je jučer krvave sukobe u glavnom gradu BiH. Dogodi li se kod nas smanjivanja povlastica braniteljima, sličan scenarij Hrvatskoj ipak ne prijeti, smatraju dvojica uglednih analitičara – Nenad Zakošek i Višeslav Raos

Iako su obje zemlje prošla ratna stradanja i danas su pogođene krizom koja ih primorava na štednju i preispitivanje stečenih prava, situacija u Hrvatskoj ipak je znatno povoljnija nego u BiH, a paralele se ne mogu vući ni među braniteljskim udrugama dviju zemalja, slažu se Zakošek i Raos.

'Tamo je državna struktura bez legitimiteta i nema čvrste veze između braniteljskih udruga i Vlade. BiH je suočena sa zahtjevima MMF-a, koji traži rezanje povlastica, a kriza im je više nego nama uništila budžet. Mislim da za nas nije toliko zabrinjavajući taj jučerašnji eksces u Sarajevu, ali svakako postoji paralela s Hrvatskom u smislu preispitivanja braniteljskih povlastica', kazao je politolog Nenad Zakošek za tportal.

Analitičar Višeslav Raos upozorava da, unatoč uvriježenom mišljenju da su kod nas visoke braniteljske povlastice, u Bosni su one znatno veće i zato njihovo rezanje predstavlja veći udar na standard. 'U Bosni je braniteljska mirovina puno veća u odnosu na prosječnu plaću nego što je to slučaj u Hrvatskoj', tvrdi Raos.

I situacija na tržištu rada u BiH znatno je nepovoljnija nego u Hrvatskoj, smatra Raos: 'U BiH je veći broj umirovljenih branitelja i invalida, tamo je rat bio još teži, a činjenica je da se kod nas ipak velik broj ljudi nakon rata vratio na posao.'

Što se tiče bošnjačkih braniteljskih udruga, napominjući da tu ne ubraja pripadnike HVO-a, Raos tvrdi da su one su bolje organizirane i homogenije nego u Hrvatskoj. 'Kod nas ipak postoji široki dijapazon braniteljskih udruga i postoji pluralizam mišljenja u braniteljskoj populaciji', ocjenjuje Raos.

Kako je vlada je zbog krize najavila reforme, Hrvatsku nesumnjivo čeka preispitivanje braniteljskih povlastica. Prošle godine država je za branitelje potrošila 6,3 milijarde kuna, što većina analitičara smatra problematičnim za proračun. Kako će braniteljska populacija, odnosno onaj dio koji prima povlaštene mirovine, prihvatiti rezanje?

'Branitelji su se kod nas mobilizirali 2000. godine, i to zbog političkih razloga, odnosno straha od kažnjavanja prijestupa tijekom rata, a odonda ne prijeti neka opasnost od prosvjeda, pa sumnjam da bi bili spremni za takvu akciju. Vjerojatno će branitelji provoditi politički pritisak prema HDZ-u da se te povlastice sačuvaju', komentira Zakošek, napominjući da se u posljednje vrijeme javljaju manjinske udruge koje odstupaju od Vladinih stavova, što se moglo vidjeti u slučaju registra branitelja.

Raos očekuje da će se Vladine reforme više usmjeriti na borbu protiv korupcije u liječničkim komisijama, dodajući da bi Vlada trebala osmisliti kako mlade branitelje vratiti na posao.