UPOZORAVALI SMO NA OPASNOST!

Hrvatske vode optužile HDZ-ova župana za nedjelovanje prije poplava

22.05.2014 u 16:49

Bionic
Reading

Ured generalnog direktora Hrvatskih voda, Ivice Plišića, za neodgovorno je ponašanje prije poplava optužio Županijski stožer zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije, kojim upravlja vukovarski župan Božo Galić.

Nakon medijskih napisa o krivim prognozama Hrvatskih voda, čiji je predstavnik iz Vinkovaca, navodno, mještane sada poplavljenih sela, dva dana prije pucanja nasipa, uvjeravao da se nemaju što brinuti, jer se ništa neće dogoditi, Plišić sada za neodgovornost optužuje županijski stožer odnosno župana Galića.

Plišić u priopćenju ističe da Hrvatske vode 16. svibnja, dan prije pucanja nasipa, proglasile izvanredno stanje obrane od poplave na zaštitnim vodnim građevinama za područje Županje u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Tu večer Hrvatske vode i županijski stožer održali su sastanak na kojem su župana Galića izvjestili da prijeti izravna opasnost od poplava i da o tome obavjesti javnost:

'Hrvatske vode su na sastanku Županijskog stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske žpanije, 16. svibnja 2014. u 21 sati, izvjestile župana Vukovarsko-srijemske županije o potrebi obavještavanja stanovništva uz nasip o mogućnosti prelijevanja, izdale preporuku o izvlačenju opreme i uređaja te preporuku da stanovništvo prenoći na višim etažama, a s obzirom na daljnji nagli porast vodostaja rijeke Save u Županji', piše Plišić u priopćenju.


Generalni direktor Hrvatskih voda, Plišić, reagira na informacije Slobodne Dalmacije iz jučerašnjeg članka u kojem se tvrdi da je predstavnik Hrvatskih voda još dva dana prije poplave smirivao lokalno stanovništvo kao da savski nasip neće popustiti. Optužbe za krive procjene Hrvatskih voda iznio je i Zdravko Kelić, načelnik Županijskog stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije, čovjek koji je odgovoran Galiću.

'Očekivali smo da nam struka kaže što nas očekuje i koliko nas vode može ugroziti. Međutim, na prvom sastanku Stožera službena procjena Hrvatskih voda bila je da se očekuje vodostaj Save od 920 centimetara. Dan poslije ta procjena iznosila je oko 1030-1040 centimetara. Nažalost, Sava je došla do 1200 centimetara, a s kakvom stihijom smo se suočavali govori i to da je vodostaj rastao i do 14 centimetara na sat', rekao je Kelić Slobodnoj Dalmaciji.

Dan kad je nasip pukao, tvrdi Plišić, Hrvatske vode su upozorile da za to 'postoji realna mogućnost'.

'Na sastanku s članovima Županijskog stožera u subotu, 17. svibnja 2014., u 5,30 sati, Hrvatske vode prezentirale su mjerodavnu prognozu da će vodostaj rijeke Save na branjenom području i dalje rasti tijekom cijeloga dana, da postoji realna mogućnost prelijevanja preko nasipa te su sva nadležna tijela i osobe pravovremeno upozoreni na poduzimanje odgovarajućih mjera i aktivnosti za zaštitu stanovništva sukladno svojim ovlaštenjima', tvrdi Plišić.