PLINSKI SNOVI

Hrvatska zaustavlja energetsko povezivanje Crne Gore i Italije

25.03.2014 u 15:53

Bionic
Reading

Hrvatska više od šest mjeseci odugovlači s davanjem odobrenja za gradnju podmorskog energetskog kabela koji će povezati Crnu Goru i Italiju, javljaju crnogorski mediji

Predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektroprijenosnog sustava Dragan Laketić kaže da su ih talijanski partneri uvjerili da je situacija pod kontrolom, odnosno, da će oni na vrijeme osigurati prolaz kako bi njihov dio projekta mogao biti završen na vrijeme, pišu Vijesti.me.

Crnogorci navodno imaju u alternativni pravac u slučaju da im Hrvatska ne dozvoli polaganja kroz hrvatske teritorijalne vode. Hrvatska je navodno iskazala rezervu od samog starta, kada je talijanska Terna stupila u kontakt s našim vlastima, navode crnogorski mediji. Iako prema Laketićevim riječima nemaju ništa protiv polaganja kabla, Hrvate brinu njihovi interesi u podmorju.

'Hrvati planiraju istraživanje nafte i plina i vjerojatno to planirano istraživanje ima određeni konflikt s trasom dalekovoda. Oni bi prvo htjeli definirati točke bušenja u svom podmorju, da se ne bi dogodilo da se poklope točke bušenja s trasom kabla, da jedno drugom ne smeta', kazao je Laketić. Predstavnici Terne, crnogorske Vlade i CGES-a sporazum o uspostavljanju podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije potpisali su u studenome 2010. godine.