UGROŽENA DRŽAVNA SIGURNOST?

Hrvatska vojska zbog štednje poslana kući

05.02.2010 u 09:52

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane je u sklopu drastičnih mjera štednje poslalo kući sve gardijske brigade, a odustalo se i od brojnih projekata modernizacije

Zbog nedostatka novca sav operativni sastav Hrvatske vojske poslan je kući te se u vojarnama održava samo hladni pogon. Odustalo se i od nekih projekata modernizacije, a oni koji su već započeti prepolovljeni su, javlja HTV.

Stezanje remena najteže je palo hrvatskoj obrani koja u ovom trenutku kao da ne postoji. Zbog neimaštine su operativne postrojbe HV-a do proljeća poslane kući, a za vrijeme smjene dva vrhovna zapovjednika, tj. predsjednika Republike, dogodio se hladni pogon u vojarnama. Što će na to reći čelnici saveza NATO, znat ćemo već u svibnju, kada bi trebali doći njihovi inspektori.

Hrvatska vojska ostala je bez većeg dijela sredstava, tako da se morala odreći i oklopnih vozila kupljenih od finske Patrije.

Do daljnjega se odgađa i nabava novog borbenog zrakoplova iako MiG-ovi lete još samo ovu i iduću godinu. To jest velik trošak, možda čak i milijardu eura.