SRETNA 2009.

Hrvatska veselo dočekala Novu godinu

01.01.2009 u 10:35

Bionic
Reading

Bučno i veselo Hrvati su ispratili staru i dočekali Novu 2009. godinu. Tradicionalno veliki broj građana dočekao je Novu godinu na gradskim trgovima

ZAGREB - Mnogobrojni Zagrepčani i njihovi gosti Novu 2009. godinu tradicionalno su dočekali na otvorenom, na Trgu bana Jelačića, uživajući u glazbenom programu i vatrometu. Program je počeo oko 21 sat, a okupljene su zabavljali Rock Masters & Erwin Baučić i Boris Babarović, Mila Elegović & Plava trava zaborava, te Kvartet Gubec. Oliver Dragojević svojim je hitovima ispratio staru godinu te okupljene uveo u Novu godinu. Posljednje sekunde stare godine sa Zagrepčanima je na glavnome zagrebačkom trgu, gdje ih se okupilo oko 25 tisuća, tradicionalno odbrojao i gradonačelnik Milan Bandić, a u ponoć je svojim sugrađanima zaželio svako dobro u 2009. godini.

OSIJEK - Uz brojne organizirane dočeke u hotelima i ugostiteljskim objektima Osječani su Novu godinu tradicionalno dočekali na središnjem gradskom Trgu Ante Starčevića, gdje su proslavu Nove godine organizirali Osječko-baranjska županija i grad Osijek. Uz glazbeni program - nastupe tamburaških i pop sastava te podjelu kuhanog vina i čaja, građanima su u ponoć, uz zvuke valcera i vatromet, Novu godinu čestitali župan Krešimir Bubalo i osječki gradonačelnik Gordan Matković. Procjenjuje se da je Novu godinu na središnjem osječkom gradskom trgu dočekalo više od 5.000 građana. Tradicionalan uvod u doček Nove godine ponovno je priredio Osječanin Duško Rudež, poznat pod nadimskom 'čovjek-tuljan', koji se 31. prosinca, točno u podne, okupao u osječkoj Zimskoj luci, pri temperaturi od minus 5 celzijevih stupnjeva.

VARAŽDIN - Mađar Zsolt Benedek pobjednik je 31. novogodišnje utrke Varaždin 2009., koja se u prvim minutama Nove godine trčala ulicama Varaždina. Mađar je dionicu dugu šest kilometara pretrčao za 19 minuta i 13 sekundi, ponovivši na taj način prošlogodišnji uspjeh kada je također slavio u Varaždinu. Drugo mjesto osvojio je Zoran Žilić iz Zagreb Ulixa, dok je treće mjesto pripalo Etiopljaninu Erkolu Ashenafi. Kod žena najbolja je bila domaća atletičarka Valentina Belović. Ukupno je nastupilo 70 trkača i 15 trkačica. Osim hrvatskih sudjelovali su i trkači i trkačice iz Mađarske, Slovenije, SAD-a, Etiopije i Austrije.

SPLIT - Više desetaka tisuća Splićana i njihovih gostiju dočekalo je Novu godinu na Rivi, uz zabavni program pod nazivom "Split za cili svit", a nastupili su Nina Badrić, Jasmin Stavros i grupa Azil. U ponoć splitski gradonačelnik Ivan Kuret čestitao je okupljenima Novu godinu. Uslijedio je spektakularni vatromet. Na dočeku Nove godine u Splitu bilo je i stranih i domaćih gostiju. Program dočeka Nove godine sa splitske Rive izravno je prenosila CMC (Croatian music channal) televizija, koja promovira hrvatsku glazbu. CMC televizija je dostupna u kabelskom sustavu, a njeni se signali šalju putem satelita pa su doček Nove godne sa splitske Rive mogli pratiti i Hrvati diljem svijeta.

RIJEKA - Novu godinu na otvorenom u središtu Rijeke dočekalo je oko 20 tisuća Riječana i njihovih gostiju, a prve minute 2009. proslavljene su uz zvuke bečkog valcera i vatromet s riječkog lukobrana. Riječanima je prvi čestitao gradonačelnik Vojko Obersnel, zaželjevšim im "sretnu Novu, bez stezanja remena". Program 14. dočeka Nove godine na riječkom Korzu i Trgu Republike Hrvatske počeo je nastupom riječke skupine Morso, nastavljen je nastupom Zlatana Stipišića Gibonnija, a nakon ponoći Riječane je zabavljalo Hladno pivo. Doček nove godine na otvorenom priređen je na trgovima u više kvarnerskih gradova i općina, među ostalim u Opatiji, Rijeci, Krku, Malom Lošinju i Rabu. U Fužinama je Nova godina dočekana ranije, jer su Fužinarci osmu godinu zaredom organizirali doček i slavlje na staru godinu, u srijedu u podne, preduhitrivši hladnu goransku zimsku noć.

DUBROVNIK - Bučno i veselo Dubrovčani i njihovi gosti ispratili su staru i dočekali Novu 2009. godinu. Najveselije je bilo na dubrovačkom Stradunu gdje se nekoliko tisuća okupljenih zabavljalo uz popularne sastave Colonia, Jinxe, te Dubrovnik Chrismans, Gala jazz bend. Nakon što je otkucala ponoć okupljenima se obratila gradonačelnica Dubravka Šuica te zaželjela da 2009. godina bude godina zadovoljstva i uspjeha. Program dočeka Nove godine na Stradunu koji se odvija pod nazivom "U novu s najboljima" svoju reprizu imat će 1. siječnja kada će na Stradunu nastupiti zagrebački sastav Pips Chips i Video Clips.