PRVA VELIKA POBJEDA

Hrvatska u petak slavi 20. obljetnicu akcije Bljesak

30.04.2015 u 08:47

Bionic
Reading

Hrvatska u petak, 1. svibnja, obilježava 20. obljetnicu početka Vojno-redarstvene akcije 'Bljesak' kojom je napadom Hrvatske vojske i specijalne policije na južni i središnji dio zapadno-slavonskog okupiranog teritorija iz smjera Novske i Nove Gradiške nakon gotovo četverogodišnje okupacije oslobođena zapadna Slavonija

Cilj akcije bio je oslobađanje Okučana, središta neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadno-slavonskom području.

U akciji koja je trajala od 1. do 3. svibnja 1995. na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade. U potpori su bile pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopnim topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom (HRZ) i postrojbama specijalne policije.

Prvi put u Domovinskom ratu korišteni su i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.


Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca su u manje od trideset dva sata oslobodile 500 četvornih kilometara teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.

U akciji oslobađanja zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Operacija 'Bljesak' prethodila je operaciji 'Oluja' koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Republika Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Zbog vojnog poraza u akciji 'Bljesak', srpski pobunjenici su 2. svibnja 1995. godine napali središte Zagreba raketnim sustavom "Orkan" s kasetnim punjenjem s tzv. 'zvončićima', pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a njih najmanje 176 ranjeno.

To je pred televizijskim kamerama otvoreno priznao i njihov tadašnji vođa Milan Martić, a zbog zapovijedi da se napadne Zagreb Međunarodni sud u Haagu pravomoćno ga je za ratni zločin osudio na 35 godina zatvora.