ZA KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA - 2,5 MILIJUNA EURA

Hrvatska treća po broju tužbi u Strasbourgu

12.02.2013 u 14:42

Bionic
Reading

Hrvatska se nalazi na neslavnom trećem mjestu po broju tužbi u odnosu na broj stanovnika podnesenih pred Europskim sudom za ljudska prava, koje su državu od 2001. stajale više od 2,5 milijuna eura, rekla je danas novinarima u Ravnateljstvu policije zastupnica Republike Hrvatske pred tim sudom Štefica Stažnik

'Hrvatska ima sve više predmeta pred Europskim sudom za ljudska prava jer su građani sve više svjesni svojih prava', izjavila je Štefica Stažnik nakon predavanja koje je održala policajcima s ciljem jačanja njihove svijesti o zaštiti ljudskih prava.

Prema podacima Ureda zastupnika, od 2001. do kraja 2012. Europski sud za ljudska prava donio je 239 presuda, dok su u 179 slučajeva postignute nagodbe.

Novčane naknade isplaćene temeljem tih presuda, nagodbi i unilateralne deklaracije iznosile su 2.582.235 eura. No, uz financijske, povrede konvencija stvaraju pravne i političke posljedice.

Stažnik napominje kako je zaštita ljudskih prava najučinkovitija i najjeftinija kad je provode domaća tijela jer će građani, ako nemaju zaštitu u Hrvatskoj pravdu tražiti pred Europskim sudom.

Problem je što, kazala je, sustav nije dovoljno upoznat s konvencijskim pravom kako bi ga mogao primjenjivati na način da se u Hrvatskoj uklone povrede prava.


Predavanje koje je održala u Ravnateljstvu policije smatra prilikom da MUP i policajci koji su prvi u kontaktu s građanima vide gdje su pogriješili u postupanju kako bi ubuduće znali ispravno postaviti.

Ured zastupnika RH pred Europskim sudom za ljudska prava je stručna služba Vlade koja zastupa državne interese u svim postupcima u kojima je Hrvatska tužena pred tim sudom.

Europski sud putem svojih presuda i odluka tumači Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i uspostavlja konvencijske standarde koje sva tijela državne vlasti trebaju poštovati.