NEVJEROJATAN SLUČAJ S HVARA

Hrvatska sramota: Kako reketarenjem tjeramo investitore

29.04.2014 u 15:51

Bionic
Reading

Punih sedam godina probijanja kroz hrvatsku birokraciju, otvorena podrška norveškog kralja, uloženih oko 2,5 milijuna eura i beskonačna tapšanja po ramenu nisu pomogli: investitori koji su kroz tvrtku Prima Property Croatia Nekretnine poželjeli izgraditi turistički kompleks u vrijednosti od 240 milijuna eura u mjestu Sućurju na otoku Hvaru pred odlaskom su iz Hrvatske

Bili su strpljivi, ali sada im je dosta 'reketarenja' - kako su u pismu lokalnoj vlasti otvoreno nazvali postupanje oko jedne od najvećih investicija u turistički sektor Hrvatske. Općinica s tek nekoliko stotina stanovnika smještena na istočnom dijelu otoka, gospodarski ionako potpuno zapuštena i prometno izolirana, po svemu sudeći, uspjela je zakočiti projekt kojim se u svom 'širenju optimizma' dosad hvalio čak i potpredsjednik Vlade Branko Grčić

Ministrica prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš slučaj je nazvala 'sramotom' i pozvala Hvarane da se zapitaju tko im vodi općinu - iako je zaboravila napomenuti da presudan glas u Općinskom vijeću ima upravo član njezine Hrvatske narodne stranke Frane Modrić, koji na vlasti održava HDZ i njegova načelnika Ivana Slavića

Norvežani su, mora se priznati, na Hvaru prošli pravu torturu: najprije im je bivši nezavisni načelnik Ivan Vitali, kojeg je podržavao SDP, prodao dvije čestice zemljišta koje je lažno predstavljeno kao općinsko iako je bilo u vlasništvu države.

Investitori se nisu previše bunili, premda se ispostavilo da je Državno odvjetništvo već ranije pismeno upozorilo načelnika kako ne bi smio prodavati državno vlasništvo: nisu radili problem oko 7,2 milijuna kuna koje su već uplatili na račun Općine Sućuraj i koji su već potrošeni. Naprotiv, nastavili su sklapati predugovore s ostalim vlasnicima zemljišta u uvali Perna i njima također isplatili još oko milijun i pol eura.

Imali su potvrdu da će ova lokacija u prostornim planovima biti predviđena za turističku zonu i pokazali su konjske živce više od dvije godine čekajući službeno usvajanje izmjena Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije. Uspjeli su prošle godine i do početka investicije preostalo im je dočekati još samo usklađenje općinskog prostornog plana i dovršiti otkup zemljišta, sizifovski posao u sklopu kojeg su se upoznali sa svim čarima hrvatske birokracije. Uza svu volju i sav potreban novac, naime, nisu uspjeli razriješiti čvor oko nekoliko parcela za koje se vode sudski sporovi države i privatnih vlasnika. Logično, predložili su deponiranje potrebnog iznosa na poseban račun, s kojega bi se naplatio pobjednik u sporu, ali odgovora još nema.

Uglavnom, taman kad su pomislili da su pri kraju hvarskog križnog puta, novi HDZ-ov načelnik Slavić okrenuo je ploču: zaprijetio je Norvežanima pokretanjem sudskog spora i ovrhom za najmanje 200 tisuća eura, koliko su još dužni uplatiti za zemljište koje - kako se pokazalo - uopće nije bilo općinsko, ali je i najavio i da će urbanistički plan izgledati nešto drugačije nego što je zamišljeno. Iz turističke zone 'ispast će' oko 28 tisuća kvadrata dosad građevinskog zemljišta koje će postati poljoprivredno, a 'upast će' otprilike jednako toliko - što bi značilo da bi investitori ponovno trebali krenuti s otkupom i iskeširati još nekoliko milijuna eura.


Naravno, ispostavilo se da je među vlasnicima koji bi time profitirali igrom slučaja baš njegov stranački kolega i bivši načelnik Sućurja Srđan Kačić Bartulović - on posjeduje oko 14 tisuća kvadrata i masno bi se okoristio prenamjenom.

Norvežanima je nakon ovoga potpuno prekipjelo i, kako su neslužbeno potvrdili za tportal, ovaj put stvarno namjeravaju dići sidro s otoka. Lijepo će zatražiti povrat uloženog novca - što bi samu općinu dovelo do bankrota, a unesrećilo brojne obitelji koje su također potrošile svoju 'kaparu' i isplanirale svoju budućnost. Kad se već žele igrati, neka se igraju do kraja.

Tportal je pokušao od potpredsjednika Vlade Branka Grčića dobiti komentar na potpuno nevjerojatnu hvarsku sagu, no zasad nismo uspjeli. Čovjek je zauzet. Vrijedi napomenuti da su se ovi investitori - čije bi ulaganje samo u projekt na Hvaru doseglo otprilike polovicu vrijednosti ukupnih stranih investicija u Hrvatskoj u prošloj godini - već obraćali Vladi i pozvali se na famozni Zakon o strateškim investicijskim projektima.

Nije pomoglo: čak ni taj zakon ne može riješiti situaciju u kojoj ne postoji općinski prostorni plan ili u kojem vlasništvo nad zemljištem nije potpuno definirano. Urbanizam i zemljišne knjige, vječni problem hrvatske birokracije i 'investicijske klime' - a lokalne šerife da ni ne spominjemo...

Usprkos svemu norveška darovnica

Upravo danas zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Jakša Puljiz i državna tajnica norveškoga Ministarstva vanjskih poslova Ingvild Næss Stub, potpisali su Memorandume o suglasnosti za provedbu financijskih mehanizama Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora kroz koje je Hrvatskoj na raspolaganju 73,5 milijuna kuna za projekte koje će se provoditi u razdoblju 2014.-2017. godine. Darovnica Kraljevine Norveške, Kraljevine Lihtenštajn i Islanda Republici Hrvatskoj iznosi 38,3 milijuna kuna dok je darovnicom Kraljevine Norveške predviđeno 35,2 milijuna kuna. 'Potpisom Memoranduma daju se nove mogućnosti norveškoj istraživačkoj zajednici, trgovini i industriji. Norveška i Hrvatska imaju dobre preduvjete za zajedničko stvaranje radnoga okružja u Europi okrenutoga budućnosti, kroz ekološku inovaciju', rekla je norveška državna tajnica Stub.