RUSI POKAZUJU MIŠIĆE

Hrvatska se ne mora bojati Putinove prijetnje o obustavi plina

11.04.2014 u 12:36

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je pismo čelnicima 18 europskih zemalja koje primaju ruski plin preko Ukrajine o tome da će Rusija 'u potpunosti ili djelomično obustaviti isporuku plina preko Ukrajine' ukoliko ta zemlja i dalje nastavi s neplaćanjam plina koji dobiva iz Rusije. Putinovo pismo primio je i naš premijer Zoran Milanović, piše Jutarnji list

I dok bi Putinovo zatvaranje plinske 'pipe' dobrano uzdrmalo europsko tržište za Hrvatsku nema straha.

Osim što Hrvatska ne uvozi plin iz Rusije ima ga i viška jer su naša skladišta puna zbog smanjene potrošnje.

Dugogodišnji opskrbljivač Hrvatske plinom sve do 2010. bio je ruski Gazprom, ali tada je Ina potpisala četvorogodišnji s talijanskim ENI-jem. Ugovor je istekao krajem prošle godine, a  u međuvremenu se tržište dobavljača plina liberaliziralo i Ina više nije jedini dobavljač.

U ovom trenutku Hrvatska 70 posto svojih potreba za plinom realizira domaćom proizvodnjom.

Ruski plinski div Gazprom prestao je isporučivati plin Ukrajini tijekom spora oko cijene u zimu 2005./2006. godine i 2008./2009. godine, što je dovelo do smanjene isporuke europskim zemljama kojima dolazi ruski plin kroz plinovode preko Ukrajine.

Gazprom navodi da Ukrajina duguje 2,1 milijarde dolara za isporuku plina te da je propustila rok za plaćanje plina za ožujak.