JANDROKOVIĆ U LUXEMBOURGU

'Hrvatska se ne boji monitoringa'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 20.06.2011 21:31
  • Objavljeno 20.06.2011 u 19:47
Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković pozdravio je u ponedjeljak u Luxembourgu najavu da će Europsko vijeće krajem tjedna donijeti odluku o završetku pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom do kraja ovoga mjeseca

'Mogu izraziti zadovoljstvo jer se sve odvija prema planu. Mi smo proveli ono na što smo se obvezali i drago nam je što se ostvaraje i ono što je najavila europska strana i zaista ovoga tjedna očekujemo odluku o završetku pregovora, a do kraja ovoga mjeseca i tehnički završetak pregovora', rekao je on hrvatskim novinarima.

Prema najnovijem nacrtu zaključaka za summit, čelnici EU-a će pozvati na zaključenje hrvatskih pristupnih pregovora do kraja lipnja i potpisivanje ugovora o pristupanju do kraja ove godine.

'U svjetlu postignutog napretka i pozitivne ocjene Europske komisije, Europsko vijeće poziva na zaključenje pristupnih pregovora do kraja lipnja 2011. godine na temelju nacrta zajedničkih pozicija koje je nedavno predstavila Europska komisija s ciljem potpisivanja pristupnog ugovora do kraja godine', kaže se u nacrtu zaključaka za summit EU-a, koji će se održati u četvrtak i petak u Bruxellesu. O nacrtu zaključaka u utorak će u Luxembourgu raspravljati i ministri vanjskih poslova zemalja članica.


Prihvati li Europsko vijeće predložene zaključke, to će predstavljati političku odluku o završetku pregovora, nakon čega bi još preostalo formalno zatvoriti preostala poglavlja do kraja mjeseca.

U nacrtu zaključaka Europskog vijeća ne spominje se izravno datum ulaska u EU, nego se to čini posredno, pozivanjem na nacrte zajedničkih pregovaračkih pozicija u kojima Komisija polazi od radne pretpostavke da će Hrvatska ući u EU 1. srpnja 2013. godine.

Jandroković je, odgovarajući na novinarsko pitanje, istaknuo da se Hrvatska ne boji nikakvog monitoringa, o čijim modalititma se razgovara između zemalja članica EU-a.

'I dalje se vodi rasprava o modelu nadzora. Ono što je važno jest da smo kroz proces pregovora pokazali da možemo ispuniti i najteže zadatke, dakle ne bojimo se nikakvog nadzora i vjerujemo da nas on može dodatno motivirati. Najvažnije je da je taj nadzor ispod razine nadzora kakav se još primjenjuje za neke zemlje članice, što govori da EU ima povjerenja u Hrvatsku', rekao je on.

Jandroković u Luxembourgu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja jugoistočne Europe na kojem sudjeluje i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Cahterine Ashton, a koji se održava na rubu redovitog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Hrvatska će pružati potporu svim zemljama jugoistočne Europe na njihovu putu prema Europskoj uniji i spremna im je u tome pomoći svojim znanjem i stečenim iskustvom tijekom pregovaračkog procesa, izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

'Mi smo s hrvatske strane potvrdili našu punu potporu svim zemljama jugoistočne Europe da, nakon što ispune potrebne uvjete, mogu postati članice EU-a. Mi ćemo učiniti sve da im pomognemo, pružajući im naša iskustva, naše znanje i sve što smo naučili kroz pregovore i vjerujem da će one slijediti hrvatski put i postati jednog dana punopravne članice, naravno kada se stvore uvjeti', rekao je Jandroković nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije i zemalja jugoistočne Europe koji se održao nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove Europske unije.

Jandroković je istaknuo da je u ponedjeljak bilo vrlo ugodno biti hrvatski ministar i da su svi sudionici sastanka čestitali Hrvatskoj na postignućima koje je ostvarila u pristupnom procesu.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izjavila je nakon sastanka da je 'balkanska regija vrlo važna za Europsku uniju, te da želi vidjeti da cijela regija napreduje prema Uniji'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi