MILANOVIĆ NAJAVIO

Hrvatska raste sutra neće na konzultacije kod predsjednice?

14.12.2015 u 14:54

  • +5

Predsjednica RH primila predstavnike Domoljubne koalicije i Hrvatska raste na konzultacije

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović poručio je u ponedjeljak da samo on, kao lider koalicije Hrvatska raste ili čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko, kao lider Domoljubne koalicije, imaju izborni legitimitet biti premijerom, a sve drugo smatra prevarom birača. Najavio je da u utorak koalicija Hrvatska raste vjerojatno neće doći na konzultacije jer su se odazvali na razgovore danas te dodao da nema potrebe da dolaze još jednom budući da ni sutra, najvjerojatnije, neće imati potrebnih 76 potpisa potpore

'Nakon ovih izbora samo su dvije osobe u Hrvatskoj legitimirane voditi hrvatsku Vladu. Kojim god redosljedom krenuli, to smo Tomislav Karamarko i ja', rekao je Milanović na Pantovčaku u izjavi novinarima nakon zajedničkih konzultacija dviju koalicija s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović o mandataru Vlade.

'Ja ili Karamarko, Karamarko ili ja, jedini smo legitimirani ljudi nakon ovih izbora za biti mandatarom. Sve drugo je ne samo prevara, nego nije dobro za Hrvatsku', dodaje Milanović koji svaku drugu mogućnost drži manipuliranjem demokratskim procesom.

'To je slabljenje Hrvatske. Netko, svjesno ili nesvjesno, želi mandatara preko plota, iz busije, nekoga koga nismo vidjeli pa makar to bio i dobitnik Nobelove nagrade. Makar bio nobelovac ili nobelovka, ta osoba mora proći inicijaciju demokratskog procesa', kazao je.

Milanović kaže i da se 'ovo što se sada nudi za premijera svodi na razinu posljednjeg kineskog cara Pu Yi-a koji je živio u zabranjenom gradu i kojeg nitko neće vidjeti dok tamo ne dođe'.

'To ne može tako. Zna se koje su odgovornosti premijera. Premijer u našem sustavu vlasti nije prvi među jednakima, već je više od toga. Treba ga demokratski kontrolirati, držati odgovornim. Jaka i stabilna vlada i premijer koji ima legitimitet, a to smo u ovom trenutku Karamarko i ja', naglasio je.

Protivi se prijedlogu Mosta nezavisnih lista da na čelu Vlade bude nestranačka osoba te kaže kako bi u slučaju da se to dogodi premijer bila osoba 'koja to nije zaslužila', za koju građani nisu glasali na izborima. U tom bi slučaju, kaže, i Vlada bila slaba.

'Pustimo stručnjake koje netko nakon provedenih izbora skuplja po kavanama, institutima, think-tankovima i zavičajnim klubovima. Ti neka prije toga uđu u političke stranke (...) i onda neka se s te platforme ponude biračima. A ne nakon izbora - idemo sada po stručnjaka u svoje selo. To ne', dodaje.

Na novinarski upit nije li time što je odbio oba prijedloga Mosta – tripartitnu vladu i premijera nestranačku stručnu osobu – gurnuo tu političku grupaciju u zagrljaj HDZ-a koji je pokazao spremnost da premijer bude nestranačka stručna osoba, Milanović odvraća kako HDZ 'jednako tako želi odbiti ono što Most nudi, ali nema ni srca, ni hrabrosti, ni artikulacije da to kaže'.

'HDZ, kao i obično, u maniri pravih oportunista - jer to sada moraju biti, jer strahuju, jer imaju manje (glasova) - pristaju na sve, ali to nisu u stanju verbalizirati', ustvrdio je. Dodao je da HDZ ni tijekom današnjeg razgovora s predsjednicom nije rekao ništa, osim da neće s SDP-om.

Milanović naglašava da odgovornost za sadašnju situaciju leži i na izabranim saborskim zastupnicima koji, kaže, moraju donijeti odluku hoće li se konstituirati. 'Dok to ne učine, na neki način drže zemlju taocem', rekao je.

'Neka se konstituiraju na 15 minuta, pa neka se raspuste, i neka se onda ide na nove izbore. Ali, to moraju oni učiniti, ne mogu se skrivati ni iza predsjednice niti iza mene, iza ustavnih stručnjaka itd. Ne ide to, to je odgovornost, to vrijedi za sve zastupnike', poručio je Milanović koji drži da bi se zastupnici trebali sastajati 'doslovno svaki drugi dan'.

Najvažnije je da se konstitura Sabor, ponavlja, te dodaje kako je u tom kontekstu 'dopušteno sve što je moralno i legalno'. 'Sjednica Sabora traje, a kad se konstituira, to još uvijek ne znači da imamo mandatara, ali smo mu bliže', dodaje Milanović.

Ustav, smatra, ni jednom odredbom ne razrađuje situaciju u kojoj nitko nema potrebnih 76 potpisa potpore da bude mandatar Vlade. 'Ako to ne piše, onda toga nema i onda je Sabor iznad svega i svaki od tih 150 zastupnika snosi odgovornost, neka se s njom nosi. I to vrijedi za moje članove stranke i za sve ostale i za Most. Dakle, ne se skrivati iza predsjednice i pokušavati da netko drugi preuzme odgovornost za tebe. Dosta je toga', poručuje.

Milanović nije želio govoriti o čemu su razgovarali s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović. Potvrdio je tek da je predsjednicu izvjestio kako nema dovoljnih 76 potpisa potpore da bude mandatar Vlade, ali da ima 'značajno više od Karamarka'.

Karamarko nakon zajedničkog sastanka na Pantovčaku nije dao izjavu novinarima, a za 20 sati najavljen je nastavak sjednice Predsjedništva HDZ-a.