LJUBAVNO-ŠPIJUNSKA AFERA

Hrvatska policija pretresla kuću češkog biznismena

09.09.2014 u 12:51

Bionic
Reading

Policija Hrvatske i Monaka na zahtjev čeških kolega pretresle su danas domove dvojice kontroverznih biznismena iz Češke, Romana Janoušeka i Iva Rittiga, poznatih iz korupcijskog skandala koji je proteklog ljeta doveo do pada vlade premijera Petra Nečasa

List Lidové noviny javlja kako je Janoušekov odvjetnik Vít Široký potvrdio da je policija zaplijenila neke dokumente iz njegove kuće u Zadru, u kojoj godinama ljetuje. Rittigova odvjetnica Karolína Babáková nije mogla potvrditi je li kuća njezina klijenta u Monacu pretresana.

Češki državni odvjetnik Pavel Komar potvrdio je oba pretresa, no nije htio reći jesu li oni povezani sa slučajem Jane Nečasove, nekadašnje šefice ureda Petra Nečasa, a danas njegove supruge. Nečasová je optužena za korupciju, ilegalni nadzor i objavu tajnih podataka, u čemu joj je navodno pomogao Rittig. Janoušek je optužen za protuzakonito bogaćenje korištenjem javnih sredstava.

Prošle godine mediji su pisali da su Janoušek i Rittig, uz pomoć političara iz praške gradske vlasti, a uz blagoslov premijera i njegove najbliže suradnice, masovno namještali poslove plaćene javnim novcem.