PRIVILEGIJE ILI PRAVA

'Hrvatska policija boji se veterana'

30.05.2015 u 08:39

Bionic
Reading

Drago Prgomet, predsjednik HRID-a, analizirao je u sinoćnjoj emisiji 'Otvoreno' na HTV-u situaciju s pobunjenim braniteljima, izvlačeći lekcije za Hrvatsku. 'Valjda smo nešto naučili iz posljednjih dvaju dana: želimo li polufeudalnu državu ili civiliziranu? Nećemo graditi civiliziranu državu ako imamo onu nesigurnu, unutar koje neki žele imati svoju državu', rekao je Prgomet, donedavni zamjenik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka

'Naše stranke se ponašaju kao države unutar države. Hrvatski nogometni savez bio bi država u državi, dio klera bio bi država u državi, dio branitelja bio bi država u državi... Na kraju imate sve osim pravih državnika', upozorio je Prgomet u 'Otvorenom'

Što se tiče Karamarka, komentirao je da ne može jedan dan u novinama nekoga nazivati crvenim vragovima, a sutra ih pozivati na dijalog. Milanoviću zamjera nekomuniciranje s oporbom, a Karamarka i Milanovića smatra 'političkim blizancima'.

Politički analitičar Žarko Puhovski izjavio je da se prosvjednike u Savskoj prije svega ne treba nazivati braniteljima. 'Oni nisu branitelji, oni su bivši branitelji. Hrvatska se ne brani, nitko je ne napada', objasnio je Puhovski i dodao da se svugdje u svijetu koristi termin veterani. Za prosvjednike iz Savske kaže da šire neugodan zadah militarizacije. Tomislav Karamarko izgledao mu je preplašeno kada je danas izlazio iz Crkve, a to ga je nagnalo na zaključak da ni HDZ više ne može kontrolirati branitelje.

Pita se zašto nitko u Saboru ne pokušava riješiti ovaj problem, da, primjerice, HDZ postavi pitanje povjerenja ministru Predragu Matiću. Pita se i zašto branitelji misle da mogu imati privilegije, zaustavljati promet, održavati neprijavljene prosvjede... Odbacuje tezu da su branitelji-prosvjednici pokušali izvršiti državni udar, kaže da su oni preslabi za to. 'Oni ne predstavljaju nikoga', zaključio je Puhovski.

383636 ,383633 ,383626,383610 Komentirajući pismo sindikata policijskih djelatnika, u kojem su, između ostalog, napisali da se loše osjećaju obavljajući svoj posao, Puhovski je kazao da smatra da je njihova izjava čisto politikantska. 'Policija je bila preplašena, u Savskoj su se ljudi pojavili s plinskim bocama koje mogu biti bombe. Ni u jednoj državi to ne bi prošlo bez trenutnog uhićenja, a kod nas se policija povukla jer se boji veterana, preplašili su se. To nije problem političara, nego policija nije pripremljena', kazao je.


U emisiji su gostovali i saborski zastupnici Zvonko Milas (HDZ), koji je problematizirao objavu Registra hrvatskih branitelja, te Franko Vidović (SDP), koji smatra da se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović trebala uključiti u cijelu stvar kao faktor smirivanja situacije.

Sinoćnju emisiju 'Otvoreno' možete pogledati ovdje