Grlić Radman u Parizu

Hrvatska podupire pravo Izraela na samoobranu, ali uz zaštitu civila u Gazi

09.11.2023 u 16:10

Bionic
Reading

Hrvatska je u četvrtak podržala pravo Izraela na samoobranu, ali i pozvala na zaštitu civila u Pojasu Gaze gdje bjesni sukob Izraela i palestinskog militantnog pokreta Hamas

Govoreći na međunarodnoj konferenciji u Parizu, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je naglasio "snažnu podršku Hrvatske pravu Izraela na samoobranu te osudio brutalni teroristički napad Hamasa, istaknuo nužnost bezuvjetnog puštanja talaca, kao i potrebu zaštite civila u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom", priopćio je MVEP.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otvorio je u četvrtak "humanitarnu konferenciju" koja ima cilj deblokiranje dopreme humanitarne pomoći Gazi, bez velikih nada u napredak jer na konferenciji nema izraelske vlade i čelnika arapskih država.

U međuvremenu Izrael nastavlja bombardirati grad Gazu, prisiljavajući desetke tisuća civila da bježe na jug enklave.

Grlić Radman je istaknuo da je potrebno osigurati "humanitarne koridore i humanitarne stanke" te je podsjetio da je vlada u Zagrebu dosad donirala milijun i 250 tisuća eura za hitnu humanitarnu pomoć stanovništvu Gaze.

Rekao je da je Hrvatska spremna uključiti se u zajedničke inicijative, poput ciparske inicijative za uspostavom pomorskog humanitarnog koridora te se založio za pomoć Egiptu i Jordanu, koji su izravno pogođeni posljedicama ovog sukoba, stoji u priopćenju.

Konferencija je okupila države članice Europske unije, institucije EU-a, države regije, regionalne organizacije, agencije Ujedinjenih naroda, Palestinsku samoupravu, te brojne nevladine organizacije koje djeluju na terenu.

  • +4
Izraelski specijalci Izvor: Wikimedia Commons / Autor: IDF

Najavljena na brzinu prošli tjedan, konferencija okuplja predstavnike drugog ranga. Palestinske vlasti poslale su premijera, a Egipat ministarsko izaslanstvo.

Izraelska vlada obaviještena je o incijativi, ali nije poslala nikoga.

Humanitarne organizacije, jako zastupljene u Parizu, jednoglasno su kritizirale nemogućnost dopreme pomoći u Pojas Gaze.

UN je procijenio da stanovništvo Gaze i Zapadne obale treba do kraja godine 1,2 milijardi američkih dolara pomoći.

U Hamasovu napadu na Izrael poginulo je više od 1400 ljudi, većinom civili, a u izraelskom bombardiranju Pojasa Gaze više od 10.000, također većinom civili.