BEČKO TUŽITELJSTVO

Hrvatska odlučuje o Sanaderovim računima u Austriji

10.05.2011 u 16:12

Bionic
Reading

Sanaderu je deblokiran samo dio ukupnog novčanog iznosa, za koji je utvrđeno da ga je stekao prije inkriminiranog razdoblja, kaže Eva Habicher. Izjava Sanaderove hrvatske obrane da je austrijsko Antikorupcijsko državno tužiteljstvo deblokiralo račune bivšeg hrvatskog premijera u Austriji, zamrznute tijekom austrijske istrage zbog sumnje u pranje novca, nakon što je utvrdilo da u tom slučaju nisu počinjene nikakve nezakonitosti i nepravilnosti, samo je djelomično točna

Potvrda za to su izjave koje su za Večernji list dali glasnogovornik Državnog tužiteljstva u Innsbrucku Hansjörg Mayr i glasnogovornica Antikorupcijskog državnog tužiteljstva u Beču Eva Habicher

'Gospodinu Sanaderu deblokiran je samo dio ukupnog novčanog iznosa za koji je utvrđeno da ga je stekao prije inkriminiranog razdoblja. Preostala sredstva i dalje su u blokadi', rekla je Habicher, ne želeći otkriti o kojim je iznosima i banci riječ. Kao razlog navela je da istraga protiv Ive Sanadera, koja je otvorena u prosincu prošle godine po prijavi jedne tirolske banke zbog sumnje u pranje novca, još uvijek traje i da ne može reći kada će biti završena.

Glasnogovornik Državnog tužiteljstva u Innsbrucku Mayr rekao je da je hrvatsko pravosuđe putem pravne pomoći zatražilo od Austrije blokadu svih računa Ive Sanadera u toj zemlji i da je tom zahtjevu udovoljeno.

'Tek kada Hrvatska zatraži deblokadu računa, postupit ćemo po njezinu nalogu', istakao je Mayr, pozvavši se na jasna pravila igre kad je riječ o pružanju uzajamne međunarodne pravne pomoći u kaznenim stvarima. Iako se iz Mayrovih riječi dalo naslutiti kako zna da je odlukom bečkog antikorupcijskog Tužiteljstva deblokiran dio Sanaderovih zamrznutih sredstava, njegovo uporno upiranje prstom u institut pravne pomoći, koji je za Austrijance još uvijek na snazi, na neki način relativizira informaciju o odmrzavanju novca bivšeg hrvatskog premijera u ovoj alpskoj zemlji.

Dakle, ne samo da je obrana Ive Sanadera napravila zavrzlamu ne govoreći potpunu istinu nego i austrijski pravosudni organi koji ne žele otkriti iznos ni broj odmrznutog računa kao niti informaciju kako je tehnički moguće slobodno raspolagati dijelom novčanih sredstava na bankovnom računu dok Hrvatska nije povukla svoj zahtjev za pravnom pomoći kojim je od Austrije u siječnju ove godine zatražila blokadu svih računa bivšeg hrvatskog premijera.