CARL BILDT

Hrvatska neće u Uniju 2011. zbog Slovenije

16.06.2009 u 21:58

Bionic
Reading

Malo je vjerojatno da će Hrvatska završiti pregovore s Europskom unijom do kraja ove godine i postati članica 2011., rekao je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt u intervjuu za Reuters.

Analitičari kažu, piše u utorak Reuters, da je to utrka s vremenom, ponajviše zbog graničnog spora sa Slovenijom. "Mislim da to postaje sve teže", rekao je Bildt na pitanje o hrvatskom ostvarivanju vremenskih rokova. "Nemoguće nije, pokušat ćemo, ali ne treba ni reći da se za predviđenim rokovima kasni". Bildt je rekao i da je islandsko članstvo u Uniji malo vjerojatno u 2011. Ta krizom teško pogođena otočna država sjevernog Atlantika upravo raspravlja o tome hoće li početi pregovarati s Unijom.

Kao švedski premijer Bildt je 1995. vodio pregovore koji su u 1995. doveli do švedskoga članstva u EU-u. Kad je 1994. izgubio izbore, ostvario je međunarodnu karijeru na Balkanu, a 2006. vratio se u švedsku politiku. Bio je posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Balkan, a u nedavnu gruzijsko-ruskom ratu žestoko je kritizirao Rusiju.

I u intervjuu za Reuters dva tjedna prije nego što će Švedska na pola godine postati predsjedatelj Europskom unijom, Bildt je rekao kako je uznemiren prošlotjednom ruskom objavom da odustaje od 16 godina stare odluke o jednostranu pridruživanju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) te da sada inzistira na pridruživanju u partnerstvu s Bjelorusijom i Kazahstanom.

Bildt je pristalica turskoga članstva koje nailazi na brojne prepreke u EU-u, i u intervjuu je rekao kako očekuje da će tijekom švedskoga predsjedanja Turska otvoriti još pregovaračkih poglavlja.

Nije htio preciznije reći na koliko od 35 poglavlja misli, ali je dodao kako će razgovori o spornom pitanju Cipra, što su zakazani za drugi dio godine, također imati znatan utjecaj na tursko približavanje Uniji.