POMOĆ KAZALIŠNOJ KUĆI

Hrvatska nastavlja podupirati HNK u Mostaru, potpisan ugovor o financijskoj potpori

12.11.2020 u 11:00

Bionic
Reading

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas potpisao je s ravnateljem Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru Ivanom Vukojom ugovor o financijskoj potpori toj kazališnoj kući koja i u uvjetima epidemije koronavirusa izvodi predstave i osvaja nagrade.

Izražavajući zadovoljstvo radom HNK Mostar tajnik Milas je istaknuo kako je ova kazališna kuća jedan od temelja hrvatske kulture i života u Bosni i Hercegovini. 'Vlada Republike Hrvatske ovim ugovorom nastavlja pružati financijsku potporu Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru jer ga smatra institucijom od nacionalnog i strateškog značaja za Hrvate u BiH', rekao je Milas.

Pri tome je naveo da se nada kako će se nastaviti radovi na dovršetku izgradnje zgrade HNK Mostar čije se predstave doslovno održavaju u podrumskim prostorijama.

Ravnatelj Vukoja izvijestio je državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske o napretku radova na izgradnji zgrade ovoga kazališta kao i o iznimno bogatom repertoaru predstava, čak i u vremenu pandemije koronavirusa.

'Prošlog mjeseca imali smo 14 izvedbi predstava, šest gostovanja u BiH i Hrvatskoj, dvije festivalske izvedbe, a osvojili smo i jednu nagradu', rekao je Vukoja dodavši da je HNK Mostar imao iznimno zapažen nastup na prekinutim Marulićevim danima u Splitu.

Ova kazališta kuća, po njegovim riječima, nastavlja rad Dramskog studija mladih HNK, a pokrenuli su i dva nova projekta - radionicu pisanja dramskog teksta i radionicu pisanja filmskog scenarija.