OČEKIVANJE DONALDA TUSKA

'Hrvatska najesen potpisuje ugovor o pristupanju EU-u'

01.07.2011 u 11:46

Bionic
Reading

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je u petak kako očekuje da će Hrvatska ove jeseni potpisati ugovor o pristupanju EU-u te najavio da će osobno donijeti ugovor u Zagreb prije svečanosti potpisivanja

'Mislim da je jesen odlično godišnje doba u Hrvatskoj, nadam se da će sve biti dovršeno najesen', rekao je Tusk odgovarajući na upit Hine kada se može očekivati potpisivanje pristupnog ugovora.

Tusk je u petak, prvog dana poljskog predsjedništva Europskom unijom, u Varšavi razgovarao sa skupinom bruxellskih dopisnika.

Tusk nije precizirao gdje bi se ugovor potpisao.

Poljski premijer je izrazio zadovoljstvo što će do potpisivanja doći za vrijeme poljskog predsjedništva, istaknuvši da više ne vidi nijedne političke prepreke za integraciju Hrvatske u EU, nakon što su uspješno završeni pregovori, najteži dio integracijskog procesa.

Tusk je dodao kako želi osobno donijeti u Zagreb pristupni ugovor prije potpisivanja 'tako da ga Hrvatska dobije čim bude spreman'.

Rekao je da će poljsko predsjedništvo zajedno s europskim institucijama učiniti sve da ugovor što prije bude spreman za potpisivanje, dodajući da sam datum potpisivanja sad i nije najvažniji, nakon sto je obavljen najteži dio posla.

Tusk je istaknuo da 'visoko cijeni postignuća koja je Hrvatska ostvarila posljednjih mjeseci' te da je Hrvatska strogo ocjenjivana, bez ikakvog gledanja kroz prste.

Poljska je danas preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo Europske unije, a u programu svojeg predsjedanja EU-om kao važan cilj istaknula je potpisivanje pristupnog pregovora s Hrvatskom. Prije potpisivanja, potrebno je pripremiti ugovor, unijeti sve što je bilo predmet pregovora, prevesti ga na sve službene jezike, za što treba određeno vrijeme, a poslije potpisivanja slijedi proces ratifikacije u zemljama članicama.

Poljska je četvrta bivša komunistička zemlja koja predsjeda EU-om, nakon Slovenije u prvoj polovici 2008., Češke u prvoj polovici 2009. i Mađarske u prvoj polovici 2011. godine. Poljska je s 38 milijuna stanovnika uvjerljivo najveća među zemljama koje su ušle u EU 2004. godine.

Varšava preuzima predsjedništvo u ključnom trenutku za Europsku uniju, koju potresa dužnička kriza, posebice u Grčkoj, te koja se nalazi pod imigrantskim pritiscima iz sjeverne Afrike, u kojoj se događaju važne političke promjene nazvane 'arapsko proljeće'.

Jedna od novina koje je donio Lisabonski ugovor jesu i predsjedničke trojke - tri zemlje koje jedna za drugom predsjedaju donose zajednički program kako bi se još više dobilo na kontinuitetu djelovanja u europskim institucijama. Poljska je prva članica nove predsjedničke trojke koju još čine Danska i Cipar.