OPROŠTAJ OD FIDELA CASTRA

Hrvatska na Kubu šalje tek veleposlanika, Srbiju predstavlja Vulin

29.11.2016 u 14:26

Bionic
Reading

Fidel Castro podijelio je u smrti međunarodnu zajednicu, gotovo jednako kako je to činio tijekom duge političke karijere. Strani mediji izvještavaju da se mnoge zemlje lome oko izaslanstva koje će poslati na komemoraciju i pogreb na Kubu

Kako su nam otkrili iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, komemoraciji na Kubi u ime Hrvatske prisustvovat će tek nerezidentni veleposlanik na Kubi sa sjedištem u Madridu Svjetlan Berković. S druge strane, recimo, susjedna Srbija u Havani će biti zastupljena u mnogo jačem sastavu. Delegaciju Srbije na ispraćaju preminulog bivšeg kubanskog predsjednika Kube i vođe tamošnje komunističke revolucije Fidela Castra predvodit će ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Kuba je proglasila devetodnevnu žalost nakon Castrove smrti 25. studenoga, tijekom koje će nizom ceremonija obilježiti odlazak dugogodišnjeg vođe. Urna s posmrtnim ostacima Fidela Castra bit će prenesena iz Havane do oko 900 kilometara udaljenog Santiaga, kolijevke revolucije, gdje će biti položena u nedjelju, 4. prosinca. Mnogo zemlje zbog kontroverzi koje stoje iza Castra odlučile su na komemoraciju na Kubi poslati tek niže rangirane delegacije ili će ih, kao nas, predstavljati veleposlanici.

Pogrebu neće prisustvovati ni ruski predsjednik Vladimir Putin, ni britanska premijerka Theresa May, a neće biti ni francuskog šefa države Francoisa Hollandea. Na Kubu neće ni Barack Obama koji je bio prvi američki predsjednik koji je posjetio Kubu nakon 88 godina te je pokrenuo početak normalizacije odnosa dviju zemalja koji su bili prekinuti 55 godina, od Kubanske revolucije 1959. Štoviše, iz tabora izabranog predsjednika Donalda Trumpa oštro su mu zaprijetili da ni ne pomišlja ići na ispraćaj Castra ili u Havanu poslati potpredsjednika Joa Bidena ili državnog tajnika Johna Kerryja.

Neke pak zemlje poput Španjolske ili Grčke bit će zastupljene na najvišoj razini. Španjolsku delegaciju predvodit će kralj Juan Carlos, a na put za Kubu priprema se i grčki premijer Aleksis Cipras koji se na Twitteru oprostio od Castra pozdravom: 'Zbogom, komandante!'. Spomenimo da se očekuje da na posljednji ispraćaj Fidela Castra otputuje i vođa Sinn Feina, stranke koja je godinama bila političko krilo IRA-e, Gerry Adams


Južno i srednjoamerička ljevica očekivano će u punom sastavu i na najvišoj razini pohoditi Kubu. U Havani se očekuju ekvadorski predsjednik Rafael Correa, venezuelanski Nicolas Maduro, bolivijski Evo Morales i nikaragvanski Daniel Ortega. Argentina kojom vlada desnica šalje tek ministra vanjskih poslova, a ni Brazil koji je dobio privremenog nedavno konzervativnog predsjednika Michela Temera nakon opoziva Dilme Rousseff. Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto također će putovati na Kubu.

Njemačka još važe. Vlada se o smrti Fidela Castra oglasila tek u ponedjeljak kada je Steffen Seibert, glasnogovornik kancelarke Angela Merkel u pažljivo sročenoj izjavi Castra opisao kao povijesnu ličnost. Kazao je i da je revolucija stanovništvo na tom karipskom otoku dovela u sustav političke represije koji traje desetljećima. Koliko je stav prema Castru neuravnotežen, govori i crtica iz Europske komisije. Njezin predsjednik Jean Claude Juncker nazvao je Castra junakom mnogih što je izazvalo negodovanje i članova same Komisije poput povjerenice Cecilije Malmström koja je napisala na Twitteru da je čude takvi atributi. 'Castro je bio diktator koji je širio represiju 50 godina', ustvrdila je švedska povjerenica.