MESIĆ ODLUČAN

Hrvatska mora zadržati granicu s Italijom

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 31.10.2009 11:46
  • Objavljeno 31.10.2009 u 11:46
brezovica Mesić

brezovica Mesić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Miroslav Kis

U sklopu današnjeg posjeta Zadarskoj županiji predsjednik Republike Stjepan Mesić jutros se susreo u zadarskoj Gradskoj vijećnici s čelnicima Grada Zadra i Zadarske županije

Nakon što su ga zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić i zadarski župan Stipe Zrilić upoznali s razvojnim perspektivama ovoga područja, predsjednik Mesić se osvrnuo na više aktualnih političkih pitanja.

Govoreći o arbitražnom sporazumu s Republikom Slovenijom, kojega on podržava, Mesić je rekao da je najvažnije u tom sporazumu da se granica utvrđuje na bazi međunarodnog prava.

Za nas je to osnovno, mi smo zainteresirani da i dalje budemo granična zemlja s Italijom, rekao je predsjednik Republike.

'Kada bismo prihvatili dodir Slovenije s otvorenim morem, to bi značilo da bismo morali izgubiti 64 četvorna kilometra mora, a to znači da bismo izgubili vezu s Italijom. Kada ne bismo bili granična zemlja s Italijom, ne bi više vrijedili Osimski sporazumi', dodao je.

S tim u vezi istaknuo je da je Osimskim sporazumom Republika Hrvatska preuzela dug prema Italiji u iznosu od 34 milijuna dolara na ime imovine optanata. 'Hrvatska je to spremna platiti, novci su osigurani, ali čekamo da Italija dostavi račun', kazao je Mesić.

'Insistiramo da ostanemo granična zemlja s Italijom, a Slovencima dopustimo slobodnu plovidbu kroz naše more', dodao je.

Osvrčući se na aktualnu situaciji u susjednoj BiH, predsjednik Mesić je rekao da je u toj zemlji Daytonski sporazum zaustavio rat, no da nema mehanizama da ta država danas funkcionira.

'Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čini sve da razbije BiH. Danas u Republici Srpskoj živi tek 8 posto Bošnjaka i Hrvata, od nekadašnjih 48 posto. Dodik bi u takvim okolnostima provodio referendum o odcjepljenju o izdvajanju, što mi ne prihvaćamo', kazao je Mesić.

Hrvatski predsjednik ocijenio je i da 'Beograd vodi neiskrenu politiku prema BiH, ljubi se s Dodikom, dočekuje ratnu zločinku Biljanu Plavšić, u biti podržava opciju koja razara BiH'. Hrvatska u svemu vodi realnu politiku, dodao je Mesić.

'Naš je cilj što prije, nakon NATO-a, ostvariti ulazak u EU. Ako uđemo u EU, imat ćemo ono što danas imaju Francuska i Njemačka, dvije zemlje koje su dugo međusobno ratovale, a danas prednjače u demokraciji i u integriranju', rekao je predsjednik Republike.

Također je kazao da je 'naš interes da se otvore granice i da naš narod živi u ukupnom kulturnom prostoru, jer Hrvati ne žive samo u Hrvatskoj. Strateški cilj Republike Hrvatske je što brži ulazak u EU jer to znači i isključivanje rata kao političkog sredstva', dodao je.

U razgovoru s čelnicima Grada Zadra i Zadarske županije predsjednik Mesić se osvrnuo i na pitanja turizma.

S tim u vezi zauzeo se da Hrvatska liberalizira vizni režim s brojnim zemljama poput Omana, Katara i drugih, da bi njihovi turisti i poslovni ljudi bez administrativnih zavrzlama dolazili u Hrvatsku.

Po njegovim riječima, Hrvatska ima najbolji položaj u Europi jer turisti mogu dolaziti automobilima u Hrvatsku u svako doba godine. Mesić je rekao i da je predložio premijerki Jadranki Kosor i Vladi RH popis zemalja u kojima nema terorizma i s kojima bi se liberalizirao vizni režim.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi