NEHUMAN TRETMAN U ZATVORU

Hrvatska mora platiti 10.350 eura dileru

12.05.2011 u 12:27

Bionic
Reading

Zbog nehumanog i ponižavajućeg ponašanja zatvorskih čuvara prema Nebojši Gladoviću u splitskom pritvoru na Bilicama u proljeće 2007, Europski sud za ljudska prava kaznio je Hrvatsku sa 10.350 eura, piše Jutarnji list

U upravo objavljenoj presudi Sud u Strasbourgu je utvrdio da je Hrvatska time povrijedila članak 3. Europske konvencije o ljudskim pravima koji zabranjuje svaki oblik mučenja. Hrvatska će tu odštetu morati platiti Gladoviću kad presuda postane pravomoćna, nakon isteka žalbenog roka od tri mjeseca.

Gladović, inače višestruko osuđivani diler droge, tužio je Hrvatsku zato što su ga 29. ožujka 2007. zatvorski čuvari na Bilicama pretukli gumenim palicama te zato što nadležni to nisu primjereno istražili, otkriva Jutarnji

Gladović je bio u pritvoru od siječnja te godine, nakon što je policija kod njega pronašla manju količinu kokaina i heroina i pozamašnu količinu oružja i streljiva. Sud je ocijenio da upotreba sile prema Gladoviću nije bila primjerena, a da istraga nije bila dostatna. Strasbourg, istina, navodi da je riječ o 'teškom pritvoreniku' koji je i sam uživatelj droge, s naznakama poremećaja ličnosti.

Dodaje i to da je toga dana Gladović vikao i lupao iz svoje ćelije, a da bi ga primirili, čuvari su ga udarali palicama te zatim izolirali u odvojenu ćeliju. 

No, unatoč tome, Sud u presudi naglašava da nitko od nadležnih nije uspio objasniti na čemu je nasilje čuvara bilo utemeljeno i je li i u kojoj mjeri bilo neophodno. Odbačen je i prigovor predstavnika hrvatske Vlade da je riječ o osobi s mentalnim teškoćama čiji iskaz nije vjerodostojan.