HAARETZ: KAKO SU IH BROJALI?

Hrvatska kupila u Izraelu 380 milijuna ozračenih vinskih mušica

11.12.2014 u 12:45

Bionic
Reading

Čak 380 milijuna mužjaka vinskih mušica, steriliziranih kratkotrajnim izlaganjem radijaciji, Hrvatska je kupila od izraelske kompanije BioBee, piše Haaretz. Novinar ovog izraelskog dnevnika u šali se zapitao kako su ih izbrojali

Hrvatska, poput mnogih zemalja, ima problema s mediteranskom vinskom mušicom čije larve napadaju nasade voćnjaka pa se odlučila na hitnu kupnju steriliziranih vinskih mušica, prema pisanju Haaretza, vrijednih nekoliko stotina tisuća šekela (jedan šekel vrijedi 1,56 kuna). Kupljene su od kompanije BioBee koja se bavi uzgojem insekata, a nakon što su kratkotrajno izložene radijaciji radi sterilizacije.

U izjavi za Haaretz predsjednik uprave Shaul Bassi ističe kako se mužjaci vinske mušice u njihovim laboratorijima izlažu radijaciji tek 10-ak sekundi, zbog čega postaju sterilne. Vinske mušice žive kratko – najčešće tek tjedan dana - i to vrijeme koriste za razmnožavanje. Kad se sterilizirani mužjaci pare s plodnim ženkama, one izlegu neplodna jajašca, pa se tako na neko vrijeme sprečava razvoj larvi u voćnjacima.

Na pitanje novinara zašto ih je Hrvatska interventno kupila od izraelske kompanije, Bassi odgovara kako ih je moguće kupiti i u Španjolskoj, ali da su izraelske 'puno bolje'.

Ozračivanje kukaca u laboratorijima kompanije BioBee pod strogim je nadzorom izraelske Komisije za atomsku energiju. Osim vinskih mušica, za potrebe poljoprivredne proizvodnje uzgajaju i pčele, ose, uši… Ne steriliziraju sve vrste kukaca koje uzgajaju za prodaju. Bassi objašnjava kako neke uzgajaju da bi se izbjegla upotreba pesticida pa, umjesto da se nasadi zaprašuju, na njih se naprosto puste kukci koji ubijaju štetočine.

Vinske mušice se ne broje, nego se njihov broj određuje prema težini, a spol im određuju još dok su u fazi ličinke.