VRHOVNI SUD PRESUDIO

Hrvatska je odgovorna za zločin u Varivodama!

ivo josipović varivode

ivo josipović varivode

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Republika Hrvatska odgovorna je za ubojstvo devetero starijih osoba srpske nacionalnosti koji su u selu Varivode 28. rujna 1995. godine likvidirani iz vatrenog oružja na kućnim pragovima, izvijestio je Novi list

Presedansku odluku kojom se priznaju žrtve i nedvosmisleno utvrđuje motiv zločina donio je Vrhovni sud Republike Hrvatske odlučujući o žalbi Jovana Berića na sramne odluke nižih sudova u Kninu i Šibeniku koji su odbacili njegovu tužbu protiv RH za naknadu štete zbog ubojstva roditelja Radivoja i Marije Berić. I k tome odredili da toj istoj državi koja je zakazala u svojoj glavnoj zadaći, zaštiti sigurnosti svakog građanina, mora platiti 54 tisuće kuna sudskih troškova, otkriva Novi list

Nad civilima u Varivodama dva mjeseca nakon akcije 'Oluja', zauzeli su stav suci Vrhovnog suda, izvršen je teroristički čin iz političkih pobuda s ciljem izazivanja straha, užasa i osjećaja osobne nesigurnosti građana.

U ovom slučaju, bila je to poruka preostalom srpskom življu da napuste svoje domove ako ne žele doživjeti istu sudbinu, a onima izbjeglima da se ne vraćaju u Hrvatsku. Počinitelji jednog od najvećih zločina počinjenih od hrvatske strane u ratu i poraću niti nakon 17 godina nisu otkriveni i procesuirani, a čekajući pravdu i pravičnu odštetu obitelji žrtava sada su po prvi puta, i to od najvišeg pravosudnog tijela Republike Hrvatske, dobile pravorijek u svoju korist.

'U postupku je utvrđeno da su 28. rujna 1995. godine u selu Varivode smrtno stradali roditelji tužitelja Radivoje i Marija Berić na način da su ubijeni iz vatrenog oružja u dvorištu svoje kuće. U postupku je utvrđeno da je istog dana u istom selu ubijeno devet osoba, sve starije osobe srpske nacionalnosti, da su ubojstva izvršena u dvorištima ili kućama ubijenih, a u vremenskom razdoblju nakon što je dovršena vojno-redarstvena akcija 'Oluja', na području bivšeg UN sektora Jug. Stoga se u uskladu s iznesenim nedvojbeno ukazuje, a ocjenjujući širi kontekst prilika i događanja u kojemu je štetna radnja počinjena, da je ubojstvo roditelja tužitelja u konkretnoj situaciji izazvalo kod građana osjećaj straha, užasa i osobne nesigurnosti pa su zato tim činom ostvarena obilježja terorističkog akta', navodi se u rješenju Vrhovnog suda koje potpisuje predsjednik sudskog vijeća dr. sc. Ivan Kaladić.

Za štetu koja nastane uslijed terorističkog akta, nastavlja se, sukladno Zakonu o odgovornosti za štetu nastalu uslijed terorističkih akata odgovara Republika Hrvatska.

'Iz tog razloga u ovom predmetu postoji odgovornost Republike Hrvatske za štetu koju su pretrpjeli tužitelji', stoji u rješenju Vrhovnog suda koji je ukinuo presude Općinskog suda u Kninu i Županijskog suda u Šibeniku i naložio novo suđenje. U presedanskom rješenju Vrhovnog suda, k tome, obitelji žrtava se daje pravo na naknadu štete od RH, neovisno o tome što počinitelj zločina nije utvrđen, kazneno progonjen ili oglašen krivim.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi