visok broj novozaraženih

Hrvatska je na pragu trećeg vala koronavirusa, a u susjedstvu pandemija doslovno bukti, pogledajte brojke

22.03.2021 u 15:14

Bionic
Reading

Ni više od godinu dana od njenog početka pandemiji koronavirusa u Europi ne nazire se kraj. Štoviše, stanje se opet zahuktava i mnoge zemlje su u nekom obliku karantene. Hrvatska se nalazi na pragu ulaska u treći val, a tome je sigurno pridonijelo stanje u našem susjedstvu u kojem pandemija doslovno bukti

Tri Hrvatskoj susjedne zemlje - Mađarska, Crna Gora i Srbija - trenutno su u samom svjetskom vrhu po stopi širenja zaraze prema podacima stranice Ourworldindata.org. Mađarska je na petom mjestu u svijetu sa stopom od nevjerojatno visokih 814 zaraženih na milijun stanovnika u proteklih sedam dana, a slijede Crna Gora s 800 zaraženih na šestom mjestu i Srbija na sedmom mjestu globalno sa 731 zaraženih na milijun stanovnika.

Prema istoj statistici, situacija je ozbiljna i u drugim susjednim zemljama - Bosna i Hercegovina broji 399, a Slovenija 388 zaraženih na milijun stanovnika u proteklih sedam dana. Od naših susjeda, najbolje je stanje u Italiji, mada ni ondje nije blistavo s 362 zaražena na milijun stanovnika. Hrvatska prema ovoj statistici ima 229 zaraženih na milijun stanovnika.

Trenutna stopa umrlih od Covida-19 u hrvatskom susjedstvu daje još porazniju sliku užasa koji nam servira ova pandemija. Mađarska u proteklih tjedan dana ima najveću smrtnost od koronavirusa u svijetu. U toj zemlji je u proteklih sedam dana umrlo 19,37 osoba na milijun stanovnika. Crna Gora je treća na svijetu sa smrtnošću od 15,92, a Bosna i Hercegovina s 14,24 umrle osobe na milijun stanovnika peta globalno. Italija ima smrtnost od 6,61, a Srbija od 4,51 na milijun stanovnika u tjedan dana. Istaknimo da Srbija kroz cijelu pandemiju ima neuobičajeno nizak broj umrlih u odnosu na broj zaraženih i stope smrtnosti u drugim zemljama pa su u javnosti iznošene i spekulacije da se skrivaju prave brojke. Hrvatska prema ovoj statistici ima 3,34 umrla na milijun stanovnika, a Slovenija najbolje stoji sa stopom umrlih od 2,61.

Kada se pogledaju ove brojke, onda je jasno da ni u Hrvatskoj stanje nije moglo ostati mirno i kako se moglo očekivati da će se zaraza preliti preko granica.

Posebno je teško stanje u Mađarskoj. Dnevni broj zaraženih u petak je premašio 10 tisuća, a bilježe i preko 200 umrlih u danu. U nedjelju su 194 Mađara izgubila bitku s koronavirusom. Trenutno su hospitalizirane 10.652 osobe, od kojih je 1273 na respiratorima. Zemlja pokušava zaustaviti zarazu ubrzanim procesom cijepljenja pa je odobrila i drugo kinesko cjepivo protiv Covida. Cjepivo CanSinoBIO daje se u jednoj dozi i nedavno je odobreno za liječenje u Kini, Pakistanu i Meksiku.

  • +7
Korona u Mađarskoj Izvor: EPA / Autor: ZOLTAN BALOGH

Srbiju je unatoč relativno brzoj kampanji cijepljenja snažno pogodio još jedan val pandemije. Posljednjih tjedan dana ta zemlja dnevno bilježi oko pet tisuća novozaraženih. Bolnice pucaju po šavovima, liječnici padaju s nogu, a brojke ne posustaju. U Srbiji imaju i neuobičajeno visoku stopu smrtnih slučajeva među liječnicima. U ponedjeljak su prestale vrijediti petodnevne mjere zaključavanja, ali zadnji epidemiološki podaci ne pokazuju značajniji pad zaraza u odnosu na broj testiranih uzoraka dok je povećan broj umrlih pacijenata na bolničkom liječenju i na respiratorima. U nedjelju je na odjelima za oboljele od Covida diljem Srbije bio 5531 pacijent, a na respiratorima ih je 235.

Crna Gora nalazi se u svjetskom vrhu po broju umrlih, što bi za zemlju s tako malim brojem stanovništva moglo imati razarajuće posljedice ako se trend ne zaustavi. Do sada je u Crnoj Gori registrirao službeno 87.212 slučajeva zaraze koronavirusom, što je 15 posto od ukupnog broja od 620 tisuća stanovnika. Stvaran broj vjerojatno je još veći.

Pandemija hara i Bosnom i Hercegovinom, a i tu zemlju posebno brine velik broj smrtnih slučajeva. U subotu je potvrđeno nešto više od 1400 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je brojka približna onoj od petka, no ponovo je zabilježen i razmjerno velik broj umrlih jer su prijavljena 44 smrtna slučaja povezana s Covidom-19.

U Sarajevskoj županiji od subote su zatvoreni svi ugostiteljski objekti i ta mjera ostat će na snazi dva tjedna, a trgovine i druge uslužne djelatnosti mogu nastaviti raditi, s time da im je radno vrijeme vezano uz policijski sat koji traje od 21 do 5 sati. Produženi policijski sat koji praktično traje cijele noći na snazi je u Zapadno-hercegovačkoj, Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj, Bosansko-podrinjskoj i županiji Središnja Bosna. Vlasti Republike Srpske u nedjelju su zabranile rad ugostiteljskim objektima i također uvele entitet u neku vrstu lockdowna.

Slovenija bilježi skok od 41,5 posto novozaraženih u pandemiji koronavirusa na tjednoj razini, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada, navodeći da je u posljednja 24 sata, uz smanjen opseg testiranja i 15,7 posto pozitivnih nalaza, potvrđeno 290 novih zaraza. Slovenski predsjednik vlade Janez Janša upozorio je tijekom vikenda da su trendovi posljednjih dana zabrinjavajući.

'Više ne možemo govoriti o tome da smo na rubu novog vala epidemije, ovo je početak trećeg vala', objavila je na Twitteru Mateja Logar, epidemiologinja koja vodi vladino savjetodavno povjerenstvo za Covid-19, dodavši da će biti potrebne nove protuepidemijske mjere ako se nastavi sadašnji trend.

Ukupan broj oboljelih od Covida-19 u Italiji, s kojom nemamo kopnenu granicu, drastično je povećan u ožujku, a neke regije proglašene su crvenim zonama i u njima je uvedeno strogo zatvaranje.