NOVO ZADUŽIVANJE

Hrvatska izdala obveznicu u iznosu od 6 milijardi kuna

08.07.2015 u 16:36

Bionic
Reading

Hrvatska je u utorak, 7. srpnja, na domaćem tržištu kapitala izdala desetogodišnju obveznicu u iznosu od šest milijardi kuna, s kuponskom kamatnom stopom od 4,5 posto, objavilo je u srijedu Ministarstvo financija

'Značajan interes investitora u iznosu od 10,6 milijardi kuna, koji je dvostruko premašio inicijalno planirani iznos izdanja, kao i kvaliteta ponuda omogućila je Republici Hrvatskoj da izda obveznice uz prinos od 4,69 posto, bez premije za novo izdanje što je prvi takav slučaj u povijesti izdavanja državnih obveznica na domaćem tržištu kapitala', navodi se u priopćenju objavljenom na internet stranicama Ministarstva financija.

Većina izdanja obveznica alocirana je domaćim mirovinskim fondovima, a prikupljena sredstva u najvećem će dijelu biti upotrijebljena za otplatu obveznica koje dospijevaju tijekom ove godine te proračunom utvrđene izdatke.

Ističu i kako odabirom domaćeg izdanja nije povećan vanjski državni dug, a smatraju kako to predstavlja i daljnji korak u razvoju domaćeg tržišta kapitala.

'Ovo izdanje obveznica predstavlja iznimno povoljne uvjete financiranja države s obzirom na sve ključne parametre ocjene uspješnosti izdanja, a posebice imajući u vidu ročnost i valutu izdanja. Također, postignuti uvjeti izdanja i snažna potražnja usred neizvjesnosti oko rješavanja grčke krize dodatno naglašavaju snagu domaćeg tržišta i atraktivnost domaćeg izdanja obveznica RH za investitore', naglašavaju iz Ministarstva financija.

Kako ističu, 'većina izdanja obveznica alocirana je domaćim mirovinskim fondovima koji su potvrdili svoj strateški značaj i ulogu kod izdanja državnih obveznica na domaćem tržištu kapitala, dok je obveznica polučila zavidan interes svih kategorija domaćih institucionalnih investitora'.

Obveznice su gotovo u potpunosti alocirane domaćim ulagačima, navode iz Ministarstva.

'Izdanje ovih obveznica dio je redovnih aktivnosti Ministarstva financija u realizaciji planiranog računa financiranja državnog proračuna za 2015. godinu, a sredstva prikupljena ovim izdanjem bit će u najvećem djelu upotrijebljena za otplatu obveznica koje dospijevaju tijekom 2015. godine te proračunom utvrđene izdatke', najavljuju iz Ministarstva financija.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u bilješci klijentima navode kako bi iznos izdanja mogao biti dovoljan za podmirenje obveza po obveznicama koje su na dospijeću do kraja godine.

'Obzirom da je do kraja travnja država pokrila oko 60 posto ukupnih potreba financiranja u ovoj godini, s ovako izdašnim izdanjem te solidnom cash pozicijom na računu kod HNB-a, do kraja godine ne očekujemo nova državna izdanja', navode analitičari RBA.

Ministarstvo financija u svom priopćenju napominje da su izdanje obveznica aranžirale Erste & Steiermärkische Bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka, u ulozi zajedničkih agenata, pokrovitelja izdanja i agenata uvrštenja, dok su u sindikatu banaka na primarnom tržištu participirale Hrvatska poštanska banka, Hypo Alpe-Adria-Bank, Sberbank i Societe Generale - Splitska banka kao suaranžeri.