TURSKA BAŠ I NE

Hrvatska i Island poželjni u Austriji kao kandidati za EU

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 08.11.2010 19:18
  • Objavljeno 08.11.2010 u 17:56
europska unija zastava

europska unija zastava

Izvor: Sipa Press / Autor: presss

Hrvatska i Island Austrijancima su poželjni kao kandidati za Europsku uniju, koji istodobno ne žele Tursku u članstvu te integracije, pokazala je anketa Austrijskog društva za europsku politiku (OeGfE) čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak, prenijela je Austrijska radio televizija (ORF)

Hrvatska je među Austrijancima najomiljeniji budući član EU-a. Čak 68 posto Austrijanaca pozdravlja članstvo Hrvatske, a protivi mu se samo 18 posto njih. U usporedbi s prijašnjim anketama, samo je Mađarska u očima Austrijanaca imala tako veliku potporu.

Hrvatsko članstvo u EU-u pozdravljaju jednako sve dobne skupine.

Austrijanci pozdravljaju i članstvo Islanda u EU, sa 62 posto, dok ih se 21 posto protivi.

Članstvu Turske u EU-u protivi se 69 posto Austrijanaca, a pozdravilo bi ga samo 17 posto njih. Moguće članstvo Turske u EU prihvatljivo je za 23 posto mladih, dok mu se protivi 54 posto Austrijanaca u toj dobnoj skupini. Kad je riječ o starijima od 66 godina, čak 79 posto njih protivi se članstvu Turske, a samo 12 posto ga podržava.

Ispitanici su neodlučni kad je riječ o mogućem članstvu Makedonije. Članstvo te zemlje u Uniji pozdravilo bi 39 posto njih, dok je 37 posto protiv.

Anketa je pokazala da su mladi Austrijanci (do 25) godina znatno naklonjeniji širenju EU od njihovih starijih sunarodnjaka, posebice onih iznad 66 godina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!