'Ovoje za nas neočekivani namet od najmanje 16 milijuna eura. Razmatramošto činiti i u ovom trenutku čekamo hoće li se takav zakon i usvojiti.Nadamo se da neće, ali ako se to dogodi, nemamo što tražiti uHrvatskoj, odustajemo – kaže za Slobodnu Dalmaciju Dragan Skalušević,direktor IKEA-e za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju.

Kompletna investicija - zbog koje je bilo najavljeno i izmještanjesadašnjih naplatnih kućica na autocesti u Ivanjoj Reci na drugulokaciju - iznosila bi 300 milijuna eura i otvorila bi, kako kažeSkalušević, 2000 novih radnih mjesta. I premda će, ako dođe doodustajanja IKEA-e, mnogi u Hrvatskoj odahnuti, jer su se, navodno,uplašili tog moćnog proizvođača i trgovca namještaja iz Skandinavije,Hrvatska bi dugoročno mogla imati velike štete.

Naime, IKEA-ino odustajanje od Hrvatske - a taj trgovački div u 44zemlje svijeta ima 253 prodavaonice, u kojima radi 127.800 radnika ičiji je godišnji promet veći od 21 milijardu eura - bit će iznimno lošputokaz i drugim potencijalnim investitorima u našu zemlju.

U jeku globalne financijske krize, u sektoru građevinarstva, što jeinače 'domaći proizvod' u koji se ulaže domaća pamet, rad i materijali,moglo bi biti ugroženo najmanje 15 tisuća radnih mjesta.

'Nismo očekivali nenadani namet za koji bi trebali platiti još oko16 milijuna eura. Kompanija razmatra što uraditi, odustati odinvesticije ili ipak pristati na dodatni trošak koji nam poskupljujeinvesticiju. Stav ćemo imati za koji tjedan, kada vidimo hoće li zakonbiti izglasan', izjavio je Dragan Skalušević, direktor švedskog trgovcaza Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju.

Ikea je kupila zemljište od 400 tisuća četvornih metara za 26milijuna eura, od tog je oko 250 tisuća četvornih metara poljoprivrednozemljište koje je općina i županija obećala prenamijeniti u građevno.Kako zakon treba stupiti na snagu ovaj mjesec, Ikea će morati platiti100-postotni iznos vrijednosti koja se prenamjenjuje.