MINISTARSTVO POTVRDILO

Hrvatska državljanka nije zapela u Los Angelesu zbog Trumpa

30.01.2017 u 15:10

Bionic
Reading

Nakon što su mediji razglasili da je u međunarodnoj zračnoj luci u Los Angelesu zadržana jedna Hrvatica oglasilo se i hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova upozoravajući da zbog Zakona o zaštiti osobnih podataka ne može ulaziti u detalje cijelog slučaja

'Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (MVEP RH) je putem Generalnog konzulata u Los Angelesu stupilo u kontakt s nadležnim institucijama u Sjedinjenim Američkim Državama koje su potvrdile da hrvatskoj državljanki po dolasku u zračnu luku Los Angeles u subotu 28. siječnja 2017. godine nije odobren ulazak u SAD tijekom uobičajenog imigracijskog postupka', priopćeno je iz MVEP-a.

Navedeno nije imalo nikakve veze s odlukom koju je predsjednik Donald Trump potpisao 27. siječnja 2017. godine, međutim Ministarstvo 'zbog Zakona o zaštiti osobnih podataka ne može ulaziti u detalje cijelog slučaja i podsjeća da valjana viza u putovnici nije jamstvo ulaska u zemlju s obzirom na to da se prilikom ulaska obavlja granična kontrola i pritom granična policija ima ovlasti poništenja/ukidanja vize ukoliko utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti za ulazak na državno područje određene zemlje', navodi se u odgovoru MVEP-a N1 televiziji.

Prema pisanju medija, Hrvatica je u Los Angeles stigla iz Pariza ovog vikenda te je bila prisiljena potpisati dokumente da predaje svoju turističku vizu za SAD, nakon čega je vraćena natrag u Pariz, a da hrvatskoj državljanki kojoj u zračnoj luci u Los Angelesu nije dopušten ulazak u SAD i da je vraćena, ali to nema nikakve veze s Trumpovom uredbom o zabrani ulaska za državljane sedam većinski muslimanskih zemalja, potvrdio je novinarima u izjavi i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.