SPOR SA SLOVENIJOM

Hrvatska će odbiti inicijativu Ollija Rehna

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.03.2009 20:55
  • Objavljeno 29.03.2009 u 20:26
Olie Rehn i Sanader

Olie Rehn i Sanader

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Rehnov prijedlog Hrvatska neće prihvatiti jer ostavlja otvorena vrata za ostvarenje najvećeg broja ciljeva zbog kojih je Slovenija ušla u diplomatski spor s Hrvatskom

Premda se u Zagrebu još uvijek proučavaju detalji najnovijeg posredničkog prijedloga EU, već je gotovo sasvim izvjesno da Vlada Ive Sanadera neće prihvatiti ni ovu ponudu Ollija Rehna. Objašnjenje: prijedlog ide na ruku Slovencima, ostavlja im otvorena vrata za ostvarenje najvećeg broja ciljeva zbog kojih su i ušli u diplomatski rat s Hrvatskom, piše Jutarnji list.

Unatoč tome što se predviđa da će se sporazum temeljiti na međunarodnom pravu, ipak se u njemu spominje i načelo pravednosti. A to je, procjenjuje se u Zagrebu, prevelik ustupak Ljubljani. Zbog toga, objasnio je za Jutarnji list jedan hrvatski diplomat, Vladi ne preostaje drugo nego da odbaci i ovaj prijedlog Ollija Rehna.

Članice EU zgražaju se zbog ponašanja Ljubljane te podupiru prijedlog Hrvatske da se granični spor rješava pred međunarodnim sudom. Uostalom, i ministri vanjskih poslova Italije, Engleske, Češke, Austrije i Švedske javno su osudili slovensku blokadu nastavka pregovora o ulasku Hrvatske u EU. Za sada se još nitko ne želi javno konfrontirati sa Slovenijom, ali će, kada se iscrpi mogućnost daljnjih pregovora, sve članice EU stati na stranu Hrvatske. Zbog toga u Zagrebu nitko ne vidi razloga za promjene u dosadašnjim stajalištima, zaključio je sugovornik Jutarnjeg lista.

Na pitanje zašto su unatoč tome članice EU ipak poduprle najnoviji prijedlog Ollija Rehna, hrvatski je diplomat odgovorio: 'Zašto članice EU ne bi podržale još jedan pokušaj da se spor riješi pregovorima. No kada drugih mogućnosti više ne bude, tada će članice ponovno razmotriti situaciju. I, sasvim sigurno, neće dati za pravo Sloveniji, nego Hrvatskoj', uvjeren je hrvatski diplomat.

Jedan od razloga, smatraju u diplomatskim krugovima u Zagrebu, zbog kojih Vlada ne odstupa od početnih pozicija, je i taj što, za prijema Hrvatske u NATO od slovenske prinicipijelnosti i odlučnosti nije ostalo doslovce ništa. Suočena s nepopustljivom američkom diplomacijom, Ljubljana je, praktički bez ozbiljnijeg suprotstavljanja, odustala od blokade ulaska Hrvatske u NATO.

Da je slovenska politička elita tako uvjerena da je u pravu, sasvim sigurno nikada ne bi popustila, kao što uostalom pred jednakim američkim pritiscima nije ustuknula ni Grčka u sporu s Makedonijom. To, međutim, također potvrđuje da Ljubljana itekako uvažava pravilo jačeg: ondje gdje postoji gazda, ponaša se onako kako se od nje traži, ondje pak gdje nema šefa, kao što je slučaj s EU, pokušava nametati svoju volju.

Problem je, međutim, u tomu, upozoravaju u Bruxellesu, što je svakim danom datum prijema Hrvatske u EU sve dalje. Zbog toga je dio europskih diplomata uvjeren da se i iza 'hrvatske odlučnosti i principijelnosti', kao i iza slovenske, kriju zapravo unutarnjopolitički razlozi. Bojimo se da više nije problem samo u lokalnim izborima. Teško je, naime, ne vidjeti da su u igru ušli i predsjednički izbori koji se održavaju sljedeće godine.

Ako Sanader želi na to mjesto postaviti svog čovjeka ili se sam namjerava kandidirati, onda će mu slogani poput 'Nema popuštanja kada je u pitanju nacionalni ponos' biti itekako važni u obje kampanje. U redu, to je, gledajući s usko stranačkih ili osobnih interesa, legitimno. Pitanje je, međutim, je li to baš u skladu sa strateškim nacionalnim interesima, zaključio je iskusni diplomatski predstavnik u Zagrebu. Ima, tvrde u diplomatskim krugovima u Zagrebu, još jedan razlog neočekivane Sanaderove rezerviranosti spram EU:

'Zbog teške ekonomske krize, pozicija Sanadera i HDZ-a nije više tako uvjerljiva. Stoga su u Vladi vjerojatno odlučili predstaviti ulazak u NATO kao svoju najvažniju pobjedu.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi