VRDOLJAK UVJEREN

'Hrvatska će biti drugi izvoznik plina u Europi'

15.12.2013 u 21:03

Bionic
Reading

Premijer Milanović i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u ponedjeljak putuju u Azerbajdžan. U Bakuu će potpisati memorandum o suradnji na realizaciji Južnog plinskog koridora. Za Hrvatsku važno, jer jedan krak ide i jadranskom obalom

'Želja je da realizacija ide paralelno s etapom, a to znači početak izgradnje 2015. godine i dovršetak najmanje četiri godine nakon toga. Hrvatska će biti jedna od rijetkih europskih zemalja koja na svom teritoriju ima daleko više plina nego što joj treba. Mi ćemo biti veliki transporteri, ali i izvoznici plina nakon projekta eksploatacije', rekao je u intervjuu za Dnevnik Nove TV ministar Vrdoljak.

Uvjeren je Vrdoljak da će Hrvatska biti drugi plinski izvoznik u Europi.

'Ono što ima na talijanskoj strani, vrlo velika je vjerojatnost da ima i na hrvatskoj strani. Talijani su proizvodili po 12 do 13,14 milijardi kubika godišnje. Naše potrebe su danas tri milijarde, zamislite Hrvatsku zemlju za pet godina kada imamo plina recimo 15 milijardi kubika, a naše potrebe danas su tri – tada će se dogoditi jedna stvar. Prvo, neosporno ćemo imati najjeftiniji plin u regiji. Drugo, puno ćemo zarađivati na transportu i prodaji plina i treće, industrije koje troše jako puno plina će se seliti u Hrvatsku', kaže Vrdoljak, koji procjenjuje da će dobit Plinacroa samo od tog plina biti 800 milijuna dolara.

Prošla je polovica mandata Vlade Zorana Milanovića, a još nema pomaka u investicijama. 'Sada je već šesta godina recesije. Privatni sektor je potpuno iscrpljen, kapital koji su imali su potpuno iscrpili. Mi dupliramo plasmane iz HBOR-a koliko god možemo, ali to nije dovoljno da bi se pokrenuo taj investicijski ciklus koji se treba bazirati na malim i posebno na srednjim tvrtkama u Hrvatskoj. Javni sektor će svoje napraviti, to neće biti dovoljno, i sami znamo brojeve, da bi dobili veliki volumen investicija. Drugo je konkurentnost zemlje, tada ključna pitanja budu u Zakonu u radu, porezni sustav, porezna stabilnost, pravna sigurnost – to je sve ono što trebamo popraviti, sve ono što se dugi niz godina kvarilo. To smo već promijenili, trebamo samo biti brži i efikasniji da tu konkurentnost zemlje dignemo sljedeću godinu', rekao je Vrdoljak.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.