OBNOVLJIVA ENERGIJA U POPLAVLJENIM SELIMA

Hrvatska - Brazil na solarni pogon u Drenovcima

10.06.2014 u 14:45

Bionic
Reading

Hrvatski ogranak Greenpeacea u četvrtak od 20 sati u Drenovcima organizira javno gledanje početne utakmice na Svjetskom nogometnom prvenstvu između Hrvatske i Brazila. Sva energija za projekciju bit će proizvedena preko solarnih panela koje će Greenpeace besplatno instalirati na Osnovnu školu Ivana Meštrovića u Drenovcima. Tako će ova međunarodna organizacija započeti svoju kampanju kojom od hrvatske Vlade traži da poplavljenim područjima pomogne iskorištavanjem sunca, vjetra, biomase i drugih oblika obnovljive energije

U publici u Drenovcima očekuju se stanovnici iz poplavljenih mjesta, vatrogasci, vojska, spasitelji, svi koji rade na sanaciji, rekao nam je Zoran Tomić, voditelj zagrebačkog ureda Greenpeacea.

On smatra da hrvatska Vlada u planiranju obnove opustošenih sela treba uvrstiti i energetsku obnovu temeljenu na obnovljivim izvorima energije. To podrazumijeva solarne krovove, mini vjetroelektrane, elektrane na biomasu iz poljoprivrede, kućanstava i šumarstva, odnosno iskorištavanje one prirodne energije dostupne u tom području.

‘Hrvatska treba biti progresivna europska zemlja s ambicioznim energetskim ciljevima. Osobito je to važno sada kada Europska unija planira novu strategiju do 2030. godine. Želimo da i naša zemlja doprinese da ti ciljevi budu što viši u smislu većeg udjela obnovljivih izvora energije, većeg smanjenja emisija stakleničkih plinova i bolje energetske učinkovitosti’, poručio je Tomić.

EU komisija nedavno je zemljama članicama predložila da se emisije stakleničkih plinova smanje za 40 posto, poveća udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj potrošnji na 27 posto, a o energetskoj učinkovitosti još razmišlja.

‘Greenpeace smatra da i Hrvatska i druge zemlje članice imaju mogućnosti za više ciljeve i zato tražimo smanjenje emisija za 50 posto, povećanje udjela obnovljive energije na 45 posto, a energetske učinkovitosti na 40 posto’, kaže Tomić.

Smatra da bi Vlada poplavljenim stanovnicima Posavine trebala pomoći u opremi za iskorištavanje obnovljivih izvora energije i njihovoj instalaciji.

‘To bi bio primjer za cijelu Hrvatsku, jer bi se pokrenuli veliki radovi. U industriji obnovljive energije ima posla za cijeli spektar zanimanja, od trgovaca i projektanata do proizvođača opreme, instalatera, servisera. Što je najbolje, dio industrije imamo i u Hrvatskoj, ali joj je potrebna potpora i razvoj tržišta’, objasnio je Tomić.