A SLOVENCI IH DIJELE

Hrvatska antiradijacijskih tableta nema ni na zalihama

NE Krško

NE Krško

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/24sata

Nakon što je u utorak objavljeno da će 18.000 stanovnika Krškog i Brežica mlađih od 40 godina, koji žive u radijusu od deset kilometara oko Nuklearne elektrane Krško dobiti kupone za preuzimanje tableta kalijevog jodida u lokalnim ljekarnama kako bi se prilagodili preventivni planovi za zaštitu i spašavanje u slučaju incidenta, hrvatskim građanima iz Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost poručeno je da NE Krško radi stabilno, a reorganizacija sustava podjele tableta vrši se isključivo u svrhu unapređenja sustava pripravnosti, a nikako kao primjena mjera zaštite, piše Novi list

Na upit treba li se i hrvatskim građanima, barem onima koji žive najbliže Krškom, također podijeliti tablete, u tom zavodu odgovaraju kako to jest jedna od mjera zaštite, ali jednoznačnog odgovora na to pitanje nema. Za tablete je, kažu, zaduženo Ministarstvo zdravlja.

Kako se može čuti od upućenih, piše Novi list, mi tih tableta nemamo čak ni na 'lageru'. Kako je predviđeno našom Uredbom o mjerama zaštite od ionizirajućeg zračenja, hitne mjere zaštite i spašavanja uključuju evakuaciju, zaklanjanje u zatvoreni prostor i profilaksu stabilnim jodom, a 'provode se u kratkom vremenu, nekoliko sati nakon izvanrednog događaja'.

U tih nekoliko sati bi Ministarstvo zdravlja moralo organizirati podjelu tableta, i učiniti ih dostupnima svima za koje se procijeni da ih moraju uzeti.

Cijeli članak pročitajte OVDJE

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!