ISTOČNO OD RAJA

Hrvatima Srbi ipak draži nego Slovenci

21.04.2009 u 13:18

Bionic
Reading

Hrvatima su Srbi draži nego Slovenci, pokazalo je posljednje istraživanje javnosti agencije GfK, provedeno na reprezentativnom uzorku od tisuću građana. Rezultati istraživanja potvrđuju da je građanima puna 'pipa' slovenskih klipova pod noge Hrvatske na putu za Europsku uniju te su, poput svoga premijera, sve naklonjeniji istočnim susjedima, s kojima bi u Uniju mogli - ruku pod ruku

ZAGREB - Hrvatski građani imaju, već duži niz godina, podjednako najbolje mišljenje o Njemačkoj i Austriji. U zadnje dvije godine do vidljivije promjene u ocjenama došlo je kod Srbije te Bosne i Hercegovine - i to u pozitivnom smjeru.

Suprotno, kod Slovenije je, očekivano, kretanje u negativnom smjeru. Najniže prosječne ocjene Sloveniji (ispod dva) dale su Dalmacija i regije koje neposredno graniče s Deželom, kao i građani u dobi od 35 do 64 godine starosti.

Na vrhu ljestvice najomiljenijih naroda s rasponom ocjena od jedan do četiri, čvrsto su se smjestili nedodirljivi Nijemci i Austrijanci, koji dijele ocjenu 3,3 (prije dvije godine ocjena je bila 3,4). Francuzi su pali sa 3,2 na 3,1, Britanci su čista trojka, a Talijanima je popularnost narasla sa tri na 3,1. Mađari su napredovali sa 2,7 do 2,9, koliko dobivaju i Makedonci.

 

Građani BiH skočili su sa 2,3 na čak 2,9, a Amerikanci su zadržali ocjenu 2,8. Rusi su ojačali sa 2,1 na 2,4, Srbi sa 1,6 na 2,1, dok su Slovenci pali sa 2,5 na dva.