VODA OSTAVILA PUSTOŠ

Hrvatima iz Bosanske Posavine slijedi egzodus kao 1992.

21.05.2014 u 10:14

Bionic
Reading

Situacija s poplavama polako se smiruje, ali je i dalje dosta teška u Posavini. Sava na području Orašja opada po jedan centimetar na sat, ali voda i dalje probija kroz nasip na Kopanicama. Na mjestima gdje se voda povukla ostala je pustoš. Iz Tužiteljstva BiH upozoravaju: Svi oblici krađe i profiterstva biće najstrožije kažnjeni!

Stanje na području Bosanske posavine i u noćnim je satima u utorak bilo iznimno teško, a voda nastavlja prodirati i zaprijetila je prodorom do središta Orašja, izjavio je član županijskog kriznog kriznog stožera Blaž Župarić.

'Samo nam Bog može pomoći', kazao je Župarić za televiziju BHRT, upozoravajući kako napori koje ulaže civilna zaštita nisu dali očekivane rezultate jer nisu uspjeli spriječiti prodiranje vode.

Potvrdio je kako je oko 30 tisuća ljudi u Posavskoj županiji iseljeno iz svojih domova ugroženih poplavom, a najteže je stanje u naseljima Kopanice i Vidovice.

Župarić koji je i ministar zdravstva u županijskoj vladi ocijenio je kako su štete koje je do sada prouzročilo izlijevanje Save i Bosne tolike da se Bosanska posavina neće moći oporaviti ni za deset godina.

'Bojim se da Hrvatima iz Bosanske posavine slijedi egzodus sličan onome iz 1992. godine', kazao je ministar zdravstva u županijskoj vladi.

Uz neposredne štete koje je prouzročilo plavljenje u Bosanskoj se posavini suočavaju i s povećnom opasnošću od zaraza, jer su temperature zraka naglo povećane a trupla brojnih uginulih životinja plutaju poplavljenim područjima.