BRITANSKI PREMIJER

Hrvati zbog rasizma trebaju igrati bez publike

02.02.2009 u 09:16

Bionic
Reading

Trebalo bi zabraniti nazočnost publike na nogometnim utakmicama na kojima je hrvatska reprezentacija domaćin, ustvrdio je britanski premijer Gordon Brown u razgovoru za novi broj lista Observer

LONDON - Rasizam u sportu je apsolutno neprihvatljiv i nešto što ruši ugled nogometa u mnogim krajevima svijeta. Slučaj engleskog igrača Emilea Heskeyja najgori je primjer rasističkog incidenta u sportu. Hrvatsku bi se moralo primorati da igra svoje utakmice iza zatvorenih vrata (pred praznim tribinama) ili tako nešto. Nisu ih dovoljno strogo disciplinirali, rekao je Gordon Brown.

U intervjuu s predsjednikom vlade Ujedinjenog Kraljevstva istaknuti igrač Manchester Uniteda i engleske nacionalne vrste Rio Ferdinand imao je ulogu gostujućeg novinara priloga Sport Monthly, koji jedanput mjesečno objavljuje Observer, nedjeljno sestrinsko izdanje lista Guardian. Iako je Ferdinand bio među vodećim kritičarima 'majmunskoga glasanja' koje je dio gledatelja u Maksimiru u rujnu 2008. upućivao tamnoputom Heskeyju (a Rio i Emile su i vršnjaci i stari reprezentacijski znanci - obojica su rođeni 1978), u ovom intervjuu nije on postavio pitanje o Hrvatskoj, nego je sam Brown to spomenuo dok su razgovarali o utjecaju sporta na mlade i na javnost.

Nakon što se državnik oštro izrazio o kazni Hrvatskoj (koju su britanski mediji okarakterizirali kao 'samo 15.000 funti'), Ferdinand se s time suglasio naglašavajući da se zalaže za jače kažnjavanje rasističkih provokacija, osobito nakon što su Španjolci za takav incident bili kažnjeni sa samo 35.000 funti, piše Jutarnji list. Nogometaš je prigovor takvim blagim ukorima podcrtao uvjerenjem da simbolične novčane kazne nikomu ne štete, a ponajmanje rasističkom dijelu navijača.

Iako je Hrvatska zauzela mali dio opsežnog intervjua o nizu sportskih tema, i to je naznaka da će London i drugi tražiti oštrije sankcije protiv Hrvatske u slučaju budućeg 'duhovitog' izražavanja mržnje.

Postoji mogućnost i dodatnog ogorčenja na Bilićevu momčad koja je, doduše, utakmicu na kojoj je Heskey bio vrijeđan izgubila sa 1:4, ali je nedugo prije spriječila plasman Engleske na Europsko prvenstvo, a Brownu je vjerojatno stalo da se ne pomisli da je i on samo još jedan od Škota koje svaki sportski neuspjeh Engleske izrazito raduje.