NEOPROSTIVO

Hrvati zbog propusta moraju vratiti novac u EU fondove

15.10.2012 u 21:26

Bionic
Reading

U inspekciji korištenja pretpristupnih fondova EU otkrivene su nepravilnosti u 34 projekta: od netransparentnog trošenja do posve benignih proceduralnih pogrešaka. Prvo izvješće revizora EU-a odnosi se na razdoblje od 30. srpnja do kraja prošle godine, a drugo na razdoblje od 1. siječnja do lipnja ove godine. O oba izvješća raspravljat će se idućih dana na sjednici Hrvatskog sabora, otkriva Jutarnji list

U redovitoj godišnjoj inspekciji EU analizirali su se projekti za koje je EU dala novac iz svojih pretpristupnih fondova tijekom posljednjih nekoliko godina, piše Jutarnji list, navodeći niz primjera.

Prenosimo neke od najzanimljivijih:

- Laboratorijska i informatička oprema nabavljena za pojačanje kapaciteta policijskih jedinica za borbu protiv zloupotrebe droga ne odgovara tehničkim specifikacijama iz ugovora pa se istražuju mogućnosti za povrat novca.

- Oprema nabavljena u sklopu projekta 'Nabava socijalne infrastrukture za Vukovar' ne koristi pa se traži institucija kojoj će nekorištena oprema biti donirana.

- Tijekom nabave opreme za borbu protiv krijumčarenja Carinska uprava završila je na crnoj listi EU jer je voditelj projekta izdao samo usmeni nalog za izmjenu naručene opreme, a ne i pisani.

- Dio novca morat će vratiti Projekt treninga i edukacije tužitelja jer dio knjiga za koje su dobili novac nije bilo moguće nabaviti, a zamjensku literaturu Središnja agencija za financiranje i ugovaranje nije prihvatila.

- Zbog dobavljača koji nije na vrijeme isporučio naručenu opremu projekt uspostave sustava za praćenje i upravljanje kvalitetom zraka morao je vratiti cjelokupni predujam dobiven iz programa PHARE 2006. Kako to nisu učinili, u tijeku je ovršni postupak.

- Signalno-sigurnosni uređaji na Glavnom kolodvoru u Zagrebu ne odgovaraju specifikaciji iz ugovora, a dobavljač opreme vratio je novac u visini neopravdanog troška.

- U projektu unaprjeđenja škola za strukovno obrazovanje nema dokaza da su izvršene konzultantske usluge kako su planirane pa se nastali troškovi smatraju neopravdanima. Korisnik je vratio novac.

- Poduzetnik koji je uzeo novac iz programa Sapard za poboljšanje prerade i marketing poljoprivrednih i ribarskih proizvoda kupio je rabljenu opremu, a prikazao da je kupio novu. Time je zaradio kaznenu prijavu te je pokrenuta ovrha za povrat novca.

Više pročitajte ovdje