VRAĆANJE DUGOVA

Hrvati otišli ratovati za Ukrajinu protiv separatista

09.02.2015 u 07:53

Bionic
Reading

Ukrajinskoj vojsci u borbama na istoku zemlje u posljednjih nekoliko dana priključila se veća grupa dragovoljaca iz Hrvatske. Već otprije u bazi u Mariupolju stacionirano je desetak Hrvata, no koncem siječnja onamo se iz Zagreba uputilo njih dvadesetak, mahom veterana Domovinskog rata, ponešto bivših pripadnika međunarodnih vojnih misija, nogometnih navijača, ali i dvojica 20-godišnjaka, otkriva Večernji list

Priključili su se pukovniji Azov, glasovitoj dragovoljačkoj postrojbi koju su ustrojili sudionici Majdan-revolucije u Kijevu još u svibnju prošle godine kao jednu od prvih dragovoljačkih postrojba u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova. Informaciju o odlasku hrvatskih boraca potvrdio je Večernjem listu bivši dragovoljac HOS-a Damir Markuš Kutina.

'Tijekom Domovinskog rata nama su u pomoć došli mnogi strani dragovoljci, njih više od 500, među njima i Ukrajinci. Na tome smo im jako zahvalni pa su sada naši dragovoljci odlučili pomoći Ukrajini. Iz te grupe poznajem starije dečke, veterane i neke Dinamove navijače, dvojicu od njih posebno dobro, i zato znam koliko je ta odluka bila teška i za njih i njihove obitelji. Vodili su se dugi, nimalo laki razgovori: Ukrajina je daleko i jako je opasno. Poštujem njihovu odluku, ali razumijem strah njihovih obitelji pa im uistinu želim samo dobro i da nam se svi vrate', kazao je Kutina.

Za razliku od hrvatskih dragovoljaca koji ratuju na strani Ukrajine, Srbi su se stavili u službu proruskih, separatističkih pobunjenika.