NEMA SE...

Hrvati na klađenje 'iskrcali' 4,3 milijarde kuna

PSK kladionica

PSK kladionica

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Karmen Mrkic

Prema podacima Ministarstva financija, od 1. siječnja do kraja studenoga 2008. godine u sportskim je kladionicama uplaćeno ukupno 4.315 milijarda kuna, ili u prosjeku 392,2 milijuna mjesečno, dok je u istom razdoblju kladioničarima isplaćeno 3.420 milijarda kuna

Budući da podaci ne uključuju sportske uplate kladioničara od prosinca prošle godine, cifra će se vjerojatno popeti i do 4,7 milijarda kuna.

Usporedbe radi, u cijeloj 2007. godini uplaćeno je nešto manje, 4.337 milijarda kuna, a isplaćene 3.473 milijarde kuna. Građani su tako od siječnja do kraja studenoga 2008. godine po kladionicama diljem Hrvatske 'ostavili' više od 895 milijuna kuna. Pretprošle godine ostavili su nešto manje - 864 milijuna.

Unatoč krizi i sve masovnijem otpuštanju radnika, i većeg broja uplata nego 2007. godine, priređivači, odnosno registrirana trgovačka društva koja pružaju usluge klađenja (kojih je do studenoga 2008, prema najnovijim podacima, bilo jedanaest) ipak nastavljaju s trendom otvaranja novih kladionica.

Kako izvještava Slobodna Dalmacija, prošle godine (do kraja studenoga) otvoreno ih je 169, a do zadnjeg dana studenoga bilo ih je ukupno 2.586. I država će od ovakvog tipa klađenja prosperirati - i to za 215 milijuna kuna, za koliko će se 'podebljati' proračun - toliko iznose naknade u iznosu od pet posto koje se zaračunavaju za svaku uplatu u kladionici.

No treba napomenuti i da pola od tih naknada odlazi organizacijama koje promiču razvoj sporta, pridonose borbi protiv droga, kao i onima koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću.

Svote koje su kladioničari prošle i pretprošle godine ostavili u preko dvije i pol tisuće kladionica kreću se, manje-više, oko četiri milijarde, dok ih je recimo 2005. bilo oko tri, a još godinu ranije nešto manje od 2,5 milijarda kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!