ISTRAŽIVANJE NOVE TV I AGENCIJE IPSOS PULS

Hrvati i Srbi – Mladić je uhićen zbog kandidature za EU

Ratko Mladić

Ratko Mladić

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Prema istraživanju Nove TV i Agencije Ipsos Puls, vijest o uhićenju Ratka Mladića, naravno, različito je prihvaćena u Hrvatskoj i Srbiji, ali i jedni i drugi misle da je akcija izvedena upravo sada kako bi Srbija dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji

U Hrvatskoj je većina građana, odnosno njih 40 posto, zadovoljna tim razvojem događaja, dok ih je 29 posto oduševljeno. U Srbiji je potpuno drugačija situacija. Tamo je vijest o uhićenju Mladića ogorčila svakog trećeg građanina. Njih 26 posto je ravnodušno, a 25 posto je nezadovoljno uhićenjem. Zadovoljno je samo 10 posto, a oduševljeno tri posto stanovnika te države.

Negativne emocije vezane uz uhićenje Mladića u Hrvatskoj su najčešće izražavali ispitanici iz Like i Banovine. Mlađi ispitanici, i u Hrvatskoj i u Srbiji, bili su češće ravnodušni od starijih. U Srbiji su ispitanici s višim stupnjem obrazovanja rjeđe iskazivali negativne emocije u odnosu na one s nižim stupnjem obrazovanja.

MLADIĆ I DALJE IKONA U SRBIJI

Ratko Mladić za Srbe je i dalje ikona. Njih 51 posto smatra ga herojem. On je Srbiji bio politički uvjet za integracije, ali i teret. Nakon uhićenja 45 posto građana Srbije misli da je to u interesu Srbije, a njih 36 posto uhićenje smatra štetnim. Veći su optimisti o budućnosti Srbije, čini se, Hrvati. Njih 71 posto misli da je uhićenje u interesu Srbije.

Čini se da i Hrvatska i Srbija imaju gotovo sličan stav oko pitanja je li uhićenje zalog za kandidaturu ili želja za suradnjom s Haškim sudom.

67 posto Srba misli da je sve to učinjeno zato što Srbija želi status kandidata, a u Hrvatskoj, pak, 78 posto građana misli da je Mladić uhićen da bi Srbija dobila status kandidata za EU. U Srbiji su mlađi građani uvjereniji u instrumentalnu pozadinu uhićenja, dok stariji češće nemaju stav o tom pitanju.

Predsjednik Tadić kaže da su gluposti tvrdnje da su službe u Srbiji godinama znale gdje je Mladić i sada ga uhitile. No čini se da njegovi sugrađani u to ne vjeruju. Tako 56 posto Srba misli da su Mladiću tajne službe pomagale u skrivanju, a samo 24 posto misli da nisu znale gdje se skriva. Ne zna njih 20 posto.

Hrvati još manje vjeruju u nevinosti srbijanskih tajnih službi. Čak 81 posto građana misli da je Mladić imao zaštitu tajnih službi.

HRVATI MISLE DA ĆE BITI BLAGO KAŽNJEN

Uhićenje Ratka Mladića izazvalo je različite reakcije, ali što će biti poslije. Čini se da za 50 posto Srba uhićenje neće imati nikakvog utjecaja na odnose zemalja regije. No svaki četvrti Srbin misli da će se odnosi unaprijediti. Hrvati su optimističniji. Iako 38 posto misli da uhićenje neće imati nikakvog utjecaja na međudržavne odnose, 37 posto misli da će Mladić iza rešetaka dovesti do unaprjeđenja odnosa u regiji..

Ratko Mladić odlazi u Haag i pred njim je suđenje. U jednom se i Hrvati i Srbi slažu - dobit će osuđujuću presudu. No razlike su u kazni.

Srbi, njih 53 posto, misle da će kazna biti i veća od zaslužene, a 18 posto misli da će presuda biti primjerena. Hrvati pak misle da će Mladić dobiti kaznu, ali blagu.

Više o slučaju Ratka Mladića čitajte ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi