PROFIL GRADONAČELNIKA

Hrvat, 45 godina, oženjen, otac dvoje djece

02.06.2009 u 18:56

Bionic
Reading

Sudeći prema gradonačelnicima 22 velika hrvatska grada, profil gradonačelnika izgledao bi ovako: Hrvat od 45 godina, s diplomom medicine ili politologije, član SDP-a ili HDZ-a, oženjen i otac dvoje djece

Najbliži ovom profilu je novi gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić koji je od 'idealnog' gradonačelnika mlađi dvije godine. No zato zadovoljava sve ostale uvjete, oženjen je, ima dvoje djece, član je SDP-a i diplomirao je politologiju. Gradonačelnici velikih gradova imaju od 34 do 60 godina, s tim da je najmlađi pulski gradonačelnik Boris Miletić, a najstariji su (obojica imaju po 60 godina) gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić i Požege Zdravko Ronko, piše Novi list.

Liječnici se rado angažiraju u politici, pa su tako tri gradonačelnika iz županijskih središta (Zadar, Slavonski Brod i Dubrovnik) doktori, a medicina nije strana ni riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu. Jednako kao i medicinu, gradonačelnici rado biraju i politologiju, pa su fakultet političkih znanosti završili Milan Bandić, Zvonimir Mršić i bjelovarski gradonačelnik, HSLS-ovac Antun Korušec.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok najobrazovaniji je među gradonačelnicima; jedini ima titulu doktora znanosti, dok su poslijediplomski studij završili Obersnel (i to dva), Andro Vlahušić i Zvonimir Vrančić, a pohađa ga još nekoliko gradonačelnika.

Očekivano je na području obrazovanja 'najtanji' novi splitski gradonačelnik Željko Kerum, koji je strojarski tehničar. No njemu to ionako nije važno, jer ima 'životnu školu'. Po pitanju imovine, Kerum je zasigurno na prvom mjestu.

Po brojnosti obitelji najviše se gradonačelnika uklapa u prosjek jer njih čak deset ima po dvoje djece, na jednom je ostalo sedam gradonačelnika, a najbrojniju obitelj ima HSP-ovac Mirko Duspara koji je otac petoro djece.