SABOR O PRAVOBRANITELJICI

Hrg razrješenje Mile Jelavić usporedio s poljupcem mafijaškog bossa

Bionic
Reading

Iako matični saborski Odbor za obitelj, mlade i sport jučer nije raspravio prijedlog o imenovanju nove pravobraniteljice za djecu, saborski su zastupnici danas ipak raspravljali o tom prijedlogu. S obzirom da nije uobičajeno da tema dođe na raspravu bez mišljenja matičnog odbora, odgađanje rasprave zatražili su u HDZ-u

Naime, čim je predsjedavajući Nenad Stazić najavio da kreće rasprava o novoj pravobraniteljici za djecu HDZ je zatražio stanku, a tome se pridružio i SDP. Nakon stanke HDZ-ova Sunčana Glavak kazala je da nema uvjeta za raspravu jer se o prijedlogu da se za pravobraniteljicu za djecu imenuje Ivana Milas Klarić nije očitovao matični odbor. Dapače, nakon odgađanja jučerašnje sjednice Odbora s resornim Ministarstvom socijalne politike i mladih dogovoreno je da se on o tome očituje 25. ožujka, podsjetila je Glavak.
 
'Demokracija je postala isključivo i samo isključivo ono što odgovara vladajućima', kazala je Glavak.

Zašto Milanka Opačić nije bila na sjednici Odbora za obitelj i mlade?

Oporbi je u raspravi najviše zasmetalo što se o imenovanju nove pravobraniteljice za djecu nije očitovao matični Odbor za obitelj, mlade i sport. Naime, njegova sjednica trebala je biti održana jučer, no odgođena je jer se na njoj pojavila samo tajnica Ministarstva socijalne politike i mladih, dok ministrice Milanke Opačić ili njene zamjenice nije bilo.

'U vrijeme sazivanja saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić je bila na sjednici Vlade, a njezina zamjenica na radnim sastancima u Vladi. Naime, poziv saborskog Odbora u Ministarstvo socijalne politike i mladih je stigao tek dan ranije i izvan radnog vremena Ministarstva. Potrebno je i istaknuti kako je Odbor bio obaviješten da ministrica i zamjenica neće moći prisustvovati sjednici Odbora', pojasnili su nam u Ministarstvu socijalne politike.

Iako su u HDZ-u zatražili da se prije očituje matični odbor, to nije prihvaćeno od strane SDP-a, u kojem su rekli da nema nikakvih poslovničkih zapreka da se rasprava održi.

'Kolegica je u ime HDZ-a pokušala držati lekcije o moralu, pravičnosti i slično. Ali ja moram sve vas podsjetiti da mi, da je do HDZ-a, o ovoj temi ni jučer ni danas ni sutra uopće ne bismo raspravljali. Znate zašto? Pa podsjećam vas da je HDZ uoči gubljenja izbora na zadnjoj sjednici održanoj 2011. godine donio novi zakon o pučkom pravobranitelju po kojem su, bez obzira na sva izvješća, između ostalog i pravobraniteljice za djecu, predložili da se sva posebna pravobraniteljstva ukidaju. I onda ste taj zakon izglasali sa 76 glasova za, Ustavni sud je to ukinuo, a kad smo mi preuzeli vlast u lipnju mjesecu 2012, donijeli smo izmjene i dopune i vratili sva pravobraniteljstva natrag. Toliko o moralu, pravičnosti i demokraciji', odgovorila je HDZ-u SDP-ova Gordana Sobol.

U samoj raspravi o prijedlogu imenovanja HDZ-ova Nada Murganić kazala je da je rasprava o imenovanju nove pravobraniteljice prilika i da se rezimira rad dosadašnje pravobraniteljice. 'Ono što se je uspjelo za vrijeme mandata naše pravobraniteljice Mile Jelavić postignuti, a to je da je pravobraniteljica bila prisutna prilikom svakog događanja u društvu, da je davala priopćenje bilo putem medija, bilo putem direktnih kontakata, naročito u onim ustanovama i institucijama gdje su se događala kršenja prava te da se u društvu osvijestila potreba isticanja dječjih prava, da se  osvijestilo da je djecu neophodno potrebno uključiti u sve sfere života i da se postigla bolja vidljivost razumijevanja i ostvarivanja prava', kazala je Murganić.

Međutim, s obzirom da je Jelavić bila i kandidatkinja za reizbor, u HDZ-u su zamjerili što se njenu kandidaturu odbilo bez objašnjenja, kao i to što se o njenoj nasljednici ne zna previše.

'Prema članku 22. Zakona o radu pravobranitelja za djecu navodi se kao uvjet za imenovanje kandidata za pravobraniteljicu da ima VSS i 10 godina radnog iskustva i rada se djecom. Iz CV-a Ivane Milas-Klarić možemo vidjeti da se radi o docentici, doktorici znanosti, da je zaposlena na Pravnom fakultetu na Katedri za obiteljsko pravo i vidimo da je imala dosta znanstvenih radova, doduše uglavnom iz područja lišenja poslovne sposobnosti vezano za obiteljsko-pravno uređenje i istog područja obiteljsko-pravne zaštite. Svoju karijeru gospođa Ivana Milas-Klarić vezala je za Pravni fakultet i s tog Pravnog fakulteta namjerava vjerojatno i preuzeti ovu dužnost direktnog rada s djecom, a iskustva na tom području zaista ne vidimo', rekla je Murganić.

To što Vlada, osim činjenice da joj istječe mandat, nije pojasnila zašto se razrješuje Mila Jelavić, zasmetalo je i HDZ-ovoj Đurđici Sumrak, koja je podsjetila da je ona izabrana za pravobraniteljicu još u vrijeme HDZ-ove vlade.

'Dobro znamo da je pravobraniteljica Mila Jelavić zaista bila vrlo često korektiv Vlade, i to Vlade zadnjih osam godina, znači naše vlade u HDZ-u, bila je neovisna u svemu tome. Ali ovo je istina, čini mi se da je ovo osveta SDP-a HDZ-u. Vi ste ju izabrali, a mi ćemo ju smijeniti', kazala je Sumrak.

Koji dodatni argument zašto se predlaže nova pravobraniteljica nedostajao je i nezavisnoj zastupnici Jadranki Kosor, koja je ipak dodala da na temelju CV-a Ivane Milas-Klarić nema ništa protiv njenog imenovanja.

Što se pak tiče dosadašnje pravobraniteljice Mile Jelavić, Kosor je rekla: 'Ona je dobro radila svoj posao. Bila je savjesna, bila je marljiva, davala je inicijative, bila je nazočna i poticala je i davala neke poticaje i za promjenu nekih zakona. I mislim da njen mandat možemo označiti i ocijeniti kao dobar rad jedne institucije koja još uvijek nije dobila ono mjesto koje zaslužuje.'

Zašto joj onda nije produžen mandat, upitala je u ime Hrvatskih laburista i Nansi Tireli. 'Mislim da mi koji dižemo ruku i koji glasamo za pravobranitelja ili pravobraniteljicu imamo pravo znati što je to bilo loše dosada ili nije bilo dovoljno dobro i što to Vlada misli da će s novom pravobraniteljicom biti bolje u odnosu na ono što je bilo dosada. Mi to nismo čuli i to je taj loš način o kojem pričam jer ovako uistinu ostaje gorak okus u ustima da se nešto ne radi na način na koji bi se trebalo raditi, ponajprije za dobro djece, a onda i za dobro cijeloga društva', rekla je Tireli.

Što se pak tiče nove pravobraniteljice, s obzirom na nedostatak argumenata, Tireli je upitala 'da li ju je Vlada predložila samo na temelju njenog CV-a'.

Na njeno izlganje odgovorila je Sobol. 'Pravobraniteljici za djecu Mili Jelavić 31. ožujka ističe osmogodišnji mandat. Vlada procjenjuje kao predlagateljica da je jedan mandat dovoljan i sada u sljedećem mandatu predlaže neku novu osobu', kazala je Sobol.

Pohvale bivšim pravobraniteljicama za djecu, i Ljubici Matijević-Vrsaljko i Mili Jelavić, stigle su od HNS-ovog Igora Kolmana.

'Očito je da se više-manje slažemo, dosadašnje pravobraniteljice odradile su odličan posao i zaista treba im reći hvala, apsolutno su to zaslužile i treba naglasiti da je ljestvica postavljena vrlo visoko. U pravobraniteljstvu za djecu ljestvica je postavljena vrlo visoko. Mila Jelavić je često jasno, s profesionalnom odgovornošću i građanskom hrabrošću govorila o problemima djece u Republici Hrvatskoj, o siromaštvu, o gladi, o nasilju, o temama vezanim uz obrazovanje i o mnogobrojnim prijedlozima zakona u raznim fazama. Drugim riječima, nova pravobraniteljica koju ovdje predlažemo morat će ispuniti vrlo velike cipele', rekao je Kolman.

No unatoč silnim riječima pohvale prema Mili Jelavić, Vlada predlaže drugo ime, primijetio je HSS-ov Branko Hrg.

'Meni ovo ovako sliči kao u onim mafijaškim filmovima kad mafijaški boss svog nekog suradnika poljubi u čelo, što znači da ga je osudio da više ne postoji', kazao je Hrg.